''No ens pensàvem que pogués nevar tant a Maçanet''

Màquines llevaneu, tractors escampant aigua i escoles buides per l'episodi de neu

La nevada d'aquest matí, que s'ha intensificat entre les nou i quarts de dotze, ha complicat la situació a la comarca de la Selva. L'autovia A-2 s'ha hagut de tallar (fins i tot, dos cotxes han bolcat) i moltes escoles han optat per tancar o bé avançar la sortida dels alumnes.

A Maçanet de la Selva, la neu hi ha pres de seguida i tot el poble ha quedat cobert per un mantell blanc d'entre 2 i 3 centímetres. Això, però, ha obligat les brigades municipals a treballar de valent. Els operaris anaven tirant sal, sobretot a voreres i passos de vianants, i també al voltant d'equipaments municipals com les escoles o el dispensari. "No ens pensàvem que pogués nevar tant", admetia un dels treballadors.

En paral·lel, les màquines llevaneu i els tractors també anaven amunt i avall netejant la calçada i les vies principals. L'alcalde ha explicat que els accessos a les urbanitzacions –Maçanet n'està esquitxada- s'han vist afectats per la neu, i ha recomanat que fins que la situació no millorés, s'evités circular-hi (per exemple, a llocs com Residencial Park o Montbarbat).

Remet al migdia

Tot i que la previsió no ho anunciava, davant la temença que la neu anés a més, també s'han reservat generadors i s'han habilitat la biblioteca municipal i la sala La Societat per si calia acollir algun veí. A partir de migdia, però, els flocs de neu han anat minvant perquè l'episodi s'ha anat desplaçant cap al sud.

Ara, però, allò que preocupa és que la neu no es transformi en glaç. De fet, a Maçanet, no s'hi veia nevar d'ençà del 2010 (quan va tenir lloc la intensa nevada que va afectar bona part de Catalunya). "Com que ara els dies són molt curts, hem d'intentar evitar els problemes derivats del gel; això és el que ens preocupa més, perquè ara fa vuit anys per exemple, es van glaçar les canonades d'aigua", explica el regidor de Governació, Antoni Guinó.

Sortida abans d'hora

Les escoles, l'institut i la llar d'infants no han tancat, però sí que han avançat la sortida dels alumnes. S'ha avisat les famílies perquè aquells pares que poguessin anessin a buscar els nens. De totes maneres, els centres romandran oberts durant l'horari habitual per aquells que no puguin recollir-los.

En Joel i la Joana arribaven a casa cap a les onze del matí. Ho feien acompanyats de la seva mare, la Mireia Bragulat, que havia anat a buscar un altre fill a la llar d'infants. "Hem sortit al pati, hem fet un ninot de neu i ens han dit que havíem de marxar cap a casa", explicaven els dos nens.

La Mireia, per la seva banda, deia que aquest matí ja tenien "dubtes" d'anar a l'escola, perquè nevava. "Però al cap d'una estona ja ens han avisat via WhatsApp que, aquells qui poguéssim, anéssim a buscar les nens; més que res per precaució, perquè molta gent viu a les urbanitzacions", explicava.
L'Escola Nova de Maçanet, on hi ha 275 alumnes, ha quedat pràcticament deserta. Les aules estan buides i els alumnes s'han portat a la biblioteca. Tots van amb pijama perquè aquesta setmana celebren el Carnestoltes, i tocava vestir-se així.

La directora del centre, Núria de Gil, ha explicat que a partir de les nou, quan la nevada s'ha intensificat, moltes famílies han trucat demanant si havien de recollir els nens. "Ens hem posat en contacte amb l'Ajuntament i el Consell Comarcal i les hem avisades perquè, aquelles que poguessin, vinguessin a buscar-los; nosaltres però estarem oberts fins a les quatre de la tarda, perquè hi ha famílies que treballen fora i tenen problemes per venir", ha conclòs.