El Güell concentrarà les urgències de caps de setmana i festius de Girona a partir de dissabte

L'alcaldessa s'oposa a què es tanqui el CAP de Taialà

El Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) Güell concentrarà a partir del cap de setmana que ve tota l'atenció urgent de Girona. Això suposarà que el CAP Taialà tanqui tant en caps de setmana com en festius (fins ara, era l'únic centre de la ciutat que aquests dies obria de vuit del matí a vuit del vespre). Salut defensa que la decisió de concentrar les urgències al Güell garanteix que "el model assistencial serà millor" i, a més, treu xifres per demostrar que "ja eren majoria" els veïns de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Taialà que optaven per anar al CUAP quan tenien alguna urgència.
 
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'oposa a la decisió però també admet que no té "marge de maniobra", perquè l'aplicació del 155 ha suposat que, de moment, "no hi hagi cap interlocutor polític" al Departament de Salut amb qui parlar. L'alcaldessa ja ha dit, però, que durant el proper mig any es farà un seguiment "exhaustiu" de la mesura i que, si no és efectiva, confia que es pugui revertir.
 
Fins ara, el CAP Joan Vilaplana de Taialà era l'únic de la ciutat que obria durant els caps de setmana i festius. Aquests dies, entre les vuit del matí i les vuit del vespre, atenia urgències dels veïns de la seva zona de referència. Una àrea que, a més de Taialà i Germans Sàbat, comprèn els barris de Domeny, Sant Ponç i Fontajau, i els pobles de Sant Gregori, Canet d'Adri, Sant Martí de Llémena i Sant Aniol de Finestres.

A partir d'aquest cap de setmana, però, Salut harmonitzarà el sistema que ja ha implantat a la resta de la ciutat. Totes les urgències es concentraran al CUAP Güell, i això suposarà que el CAP de Taialà tanqui. Segons el Departament, aquesta decisió s'ha pres "perquè hi ha evidències que el model assistencial serà millor" i perquè, de fet, el Güell ja atenia més urgències de l'ABS de Taialà que no pas el CAP Joan Vilaplana.

Salut treu xifres per demostrar-ho. L'any passat, un 55% dels pacients van escollir el Güell com a centre d'atenció continuada. I dels que podien triar entre anar tant al CUAP com al CAP, durant l'horari en què els dos centres estaven oberts, un de cada tres va optar pel Güell. "També cal posar de relleu que el 62% de les atencions domiciliàries s'han atès des del Güell i que els professionals de Taialà han atès el 38% restant", recull el comunicat del Departament.

Salut explica, a més, que concentrar l'atenció continuada de Girona al Güell permetrà incrementar els professionals que fan atenció domiciliària (perquè aquells que fins ara atenien les urgències al CAP, ara passaran a fer-ho al CUAP).

L'alcaldessa s'hi oposa

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, s'oposa a què el CAP de Taialà es tanqui durant els caps de setmana i festius. Madrenas diu que, apart de les justificacions "tècniques" que els ha donat el Departament, el 155 impedeix que "hi hagi un interlocutor polític" amb qui poder parlar per intentar "modular" aquesta decisió.

"És un barri on hi ha força gent gran i té cert sentit que es mantingui el CAP de Taialà obert durant els caps de setmana; l'Ajuntament de Girona mai recolzarà una reducció de serveis", ha insistit Madrenas. L'alcaldessa ha dit que l'equip de govern es posa "al costat dels veïns", però també diu que té les mans lligades. Precisament, perquè la manca de Govern no permet impedir que la mesura, ara per ara, es tiri enrere.

Madrenas, però, ja ha avançat que des de l'Ajuntament es farà un seguiment "exhaustiu" de la mesura. De fet, Salut s'ha compromès a emetre un primer informe ja d'aquí a tres mesos. "En farem un seguiment escrupolós; però la realitat és que no tenim cap interlocutor polític amb qui anar a negociar, i per tant hem d'acceptar que de moment es faci així", ha lamentat l'alcaldessa.

Més de deu anys

Des del 2006, el Güell concentra l'atenció a les urgències de l'àrea metropolitana. Fins al desembre, ho feia durant les nits i al llarg de tot el cap de setmana (un horari en què els CAP no estan operatius). A partir del 18 de desembre, però, el CUAP Güell atén les urgències durant les 24 hores del dia al llarg de tot l'any.

Segons indica Salut, aquest model d'atenció "ha donat sempre molt bons resultats i ha estat molt ben valorat pels usuaris". El Departament precisa que el 96,57% de les atencions realitzades al centre es resolen satisfactòriament, i només cal derivar al Trueta el 3,43% dels pacients (ja sigui per complexitat clínica o per la necessitat de fer-los proves complementàries).