Olot exposa la ceràmica japonesa contemporània més important de l'Estat

Pertanyen a set autors nipons de renom internacional

El Museu de la Garrotxa d'Olot té en el seu fons la col·lecció de ceràmica japonesa contemporània més important de Catalunya i de tot l'Estat. Es tracta d'un conjunt "únic" format per una setantena de peces, obra de set autors nipons de renom internacional, com Kimiyo Mishima i Ryoji Koye.

Ara una exposició a la Sala Oberta del museu en mostra una selecció de cinquanta peces, sota el títol 'Estiu Japó 86. Cooperativa Coure d'Olot', és un recull de treballs contemporanis de set artistes d'estils molt diferents que van des de l'abstracció fins a l'hiperrealisme. És el cas de Kimiyo Mishima (1932) que treballa amb el que anomena "materials imprescindibles", com són diaris, còmics o caixes. A partir de la serigrafia, imprimeix sobre el fang imatges de diaris i publicitat i fa peces hiperrealistes d'objectes de la vida quotidiana. Destaca també el treball d'Araki Takako (1921-2004), l'única autora que va participar al congrés que ha mort. Takako explora l'existència humana amb La Bíblia, un dels seus motius preferits que l'ha fet famosa amb peces d'argila que simulen exemplars cremats del llibre sagrat.

"És una selecció que sorprendrà al visitant perquè no té res a veure amb la imatge tradicional de ceramistes japonesos", avança Xevi Roure, un dels tècnics del Museu de la Garrotxa. Els altres artistes representats són Mutsuo Yanagihara (1934), Satoru Hoshiro (1945), Hiroaki Morino (1934), Miyanaga Rikichi (1935) i Ryoji Koye (1938). Alguns ja eren reputats quan la Cooperativa Coure d'Olot els va convidar i d'altres, s'han fet un nom a nivell internacional amb els anys fins al punt que les seves peces estan presents als museus més importants del món. I el Museu de la Garrotxa es pot incloure en aquesta llista. El mèrit és de la Cooperativa Coure d'Olot que el 1986 va atrevir-se a convidar aquests artistes en un congrés a la Vall de Bianya (Garrotxa) i aquests van acceptar l'oferiment.

Volien conèixer les últimes tècniques d'aquests autors japonesos contemporanis i durant deu dies van veure com treballaven. El resultat va ser una "experiència trencadora", segons paraules de la directors dels Museus d'Olot, Montserrat Malloll. Els ceramistes catalans i també els vinguts de diferents punts de l'Estat van descobrir tècniques mai vistes fins llavors i va suposar una "revolució" a nivell conceptual i formal. A més a més, els va permetre acostar-se a una cultura molt diferent com és la japonesa i intercanviar impressions.

Així per exemple, van quedar sorpresos per la forma en què Ryoji Koye (1938) incorporava tot allò que passava mentre creava la peça amb el torn, incloent les deformacions com a part del procés. Una tècnica molt innovadora per als artistes locals, més habituats a "tornejar peces i jugar amb els esmalts" i a fer peces molt ben acabades, segons explica Roure. Entre les peces exposades de Koye, hi ha dos objectes amb forma de porró.

Una part de les peces exposades es van fer durant aquella trobada, durant la qual també es van fer conferències, taules rodones i projeccions sobre la ceràmica del Japó. La resta, van dur-les els mateixos artistes nipons per mostrar els seus treballs. Tot aquest material va passar a mans de la Cooperativa que després va cedir-lo al museu per a la seva conservació. I des de llavors que no s'havia tornat a mostrar al públic. "És un tresor que tenim al museu; és la col·lecció de ceràmica japonesa contemporània més important a nivell català i de l'Estat", afegeix Mallol. L'exposició també inclou un documental on alguns dels artistes expliquen què va suposar aquell congrés. També està prevista una taula rodona amb alguns dels participants el 7 d'abril i una activitat per a infants de més de 3 anys. Amb una tauleta digital, els joves podran jugar a ser mestres ceramistes.

La cooperativa es va crear el 1979, de la mà d'artistes com ara Joan Carrillo, Claudi Casanovas i Isabel Torquemada, entre d'altres. Es va dissoldre el 2001.

150 anys de relacions diplomàtiques amb el Japó

'Ceràmica japonesa. Estiu Japó 86. Cooperativa Coure d'Olot' s'inaugurarà el pròxim 10 de febrer i es podrà visitar fins al 6 de maig de forma gratuïta. Forma part dels actes de celebració dels 150 anys de relacions diplomàtiques entre el Japó i Espanya. En l'acte d'inauguració es comptarà amb la presència del cònsol general del Japó a Barcelona. L'any vinent, està previst que la mostra viatgi fins a Barcelona, a la sala expositiva de l'àrea d'artesania que té la Generalitat.