L'episodi de neu deixa gruixos de fins a un metre al Pirineu

La situació a la xarxa viària millora

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN
  • Pep Coma
    Fotos: Pep Coma
L'episodi de neu ha deixat gruixos de fins a un metre al Pirineu. Per exemple, a Ulldeter hi ha un gruix acumulat de 94 centímetres, a Núria el gruix arriba als 93 centímetres, a Port del Comte s'han acumulat 60 centímetres i a Puigcerdà, 54 centímetres. El Servei Meteorològic de Catalunya indica que durant el dia d'avui nevarà a la meitat sud del país i la cota de neu se situarà al voltant dels 400 metres. No obstant, a la Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat i el sud del Segrià la cota de neu pot baixar fins als 200 metres. Segons apunta el Servei català de Trànsit, la situació a la xarxa viària ha millorat i aquest migdia queden una quinzena de carreteres afectades per la neu.
 
Concretament, a dos quarts de tres del migdia hi havia cinc carreteres tallades, que són la BV-4024 de Bagà al Coll de Pal, la C-28 de Naut Aran al Port de la Bonaigua, la GIV-4016 de Toses a Planoles, la GIV-5201 de Viladrau a Sant Marçal del Montseny i la T-334 entre Horta de Sant Joan i Bot. També, en onze vies més és necessari l'ús de cadenes i la N-260 presenta neu i gel a la calçada des d'Alp fins a Fontanals de Cerdanya. Renfe ha indicat que es manté tallada la línia R3 de Rodalies entre Ripoll i Puigcerdà.

Protecció Civil manté activada l’alerta del pla Neucat per l'episodi de neu que encara afecta aquest dimarts la zona de les Terres de l'Ebre i també manté la prealerta del Pla Allaucat pel perill d'allaus, que avui és fort a tot el Pirineu i Prepirineu excepte a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, on és marcat.

Per la seva banda, el telèfon d’emergències 112 ha atès 569 trucades per incidents relacionats amb la nevada. Per comarques, s’han realitzat 161 des de la Cerdanya, 90 des d’Osona, 67 des del Berguedà, 49 des de l’Alt Urgell, 48 des del Ripollès, 35 des del Solsonès, 19 des del Pallars Jussà, 18 des de la Noguera, 13 des de la Selva i 13 des del Pallars Sobirà. Així mateix, per municipis destaquen 90 trucades des d’Urús, 50 des d’Espinelves, 26 des d’Alp, 24 des de Bellver de Cerdanya, 19 des de Guixers i 18 des de Toses.

Durant la passada nit i aquest matí, les incidències han baixat considerablement i els Bombers de la Generalitat han realitzat 11 serveis arran de la nevada. Així mateix, el SEM ha atès 22 incidències però només s'han activat 8 vehicles en sis incidències–una de trànsit, una assistència en entorn aïllat, dues assistències en carretera i dos dispositius preventius- i la resta s’han resolt telefònicament (consultes i consells de salut).

Segons el Departament d'Ensenyament, aquest dimarts la neu ha obligat a tancar cinc escoles –tres a les Terres de l'Ebre i dues a la Catalunya Central- que han afectat 52 nens. A més, s'han suspès 23 rutes de transport, que han afectat 448 alumnes, la majoria a les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central.

Els 43 nens i 13 monitors atrapats per la neu a Saldes ja han pogut marxar cap a casa seva aquest matí després que un autocar els ha recollit a la carretera B-400 a l'altura de la casa de colònies Pedraforca, on han estat acollits durant dues nits des de diumenge. Segons informa Protecció Civil, els nens han arribat a Premià de Mar cap a dos quarts de quatre de la tarda.

En relació a les afectacions del subministrament elèctric, només queda pendent el restabliment de llum a la Ribera d’Urgellet (Alt Urgell), que afecta 233 abonats. D’altra banda, Agents Rurals i Endesa coordinen l’accés a zones més aïllades per reparar avaries puntuals o amb menys afectats a zones d’alta muntanya.