El teatre La Societat de Maçanet de la Selva va acollir l’acte de lliurament de premis de la Primera Mostra de Curtmetratges del projecte #itutambé de la comarca de la Selva. Aquesta mostra, que es va presentar el divendres passat dia 2 de febrer a Maçanet de la Selva, tenia com a objectiu presentar els treballs audiovisuals que han realitzat els joves de les urbanitzacions de Riuclar (Massanes), Aiguaviva (Vidreres), Vallcanera (Sils), Santa Coloma Residencial (Santa Coloma de Farners), Montbarbat (Maçanet de la Selva), Can Fornaca (Riudarenes) i Can Solà (Caldes de Malavella).
El tret de sortida de l’acte va anar a càrrec dels tècnics del projecte #itutambé Lali Chico i Sera Sánchez, que van presentar el projecte i els treballs i, seguidament, varen donar pas a l’Agnès i Íngrid, que han estat les monitores del taller de curts.
En el transcurs de l’acte, que es va fer al Teatre La Societat de Maçanet de la Selva, es va fer l’entrega de premis als millors curtmetratges que s’han realitzat en el marc de les formacions del #itutambé que han comptat amb la col•laboració dels responsables del Museu del Cinema de Girona. Tot seguit s’ha explicat la composició del jurat, s’han visionat els films i s’ha anunciat el palmarès.
Els projectes guardonats
El premi a la millor posada en escena i vestuari ha estat per a “Els Pares Perduts”, de Can Solà de Caldes de Malavella. L’Eloi decideix buscar els seus pares de veritat, que el van abandonar de petit. El seu germà adoptiu no hi està d’acord, però l’acompanya. L’atzar farà que la recerca estigui plena de sorpreses, pistes i descobriments.
El guardó al curt que s’aproxima més al gènere escollit ha estat per “SacoreTube”, de la urbanització Santa Coloma Residencial, on ha sorgit un nou canal de vídeos en línia. El SacoreTube ofereix vídeos de tendències amb un haul of clothes, uns minuts d’ASMR per relaxar-nos, un tutorial Parkour per als més atrevits, el youtuber Adrian Player i una superbatalla de galls!
El premi a la millor història ha estat per “Passat, present i futur”, de Can Fornaca, de Riudarenes. Una història inspirada en el Conte de Nadal de Dickens però situada en un institut on el protagonista fa impossible la vida d'un altre alumne fins que diverses aparicions l’enfronten a la realitat.
El guardó al millor guió original ha estat per “Carrot Killer”, de Montbarbat de Massanes. Un grup de joves troba l’amistat a través de la seva gran afició: les pastanagues. De cop, un d’ells rep una amenaça esfereïdora i junts miraran de resoldre el misteri.
Pel que fa al premi als millors diàlegs se l’ha endut “Amor de Banda” d’Aiguaviva Park de Vidreres. Diversos grups de joves s'enfronten en el seu dia a dia per ser diferents. Uns són rappers, els altres reggatoners i per últim els freakys. De cop, però, dos joves de bandes enfrontades comencen una bona amistat, com s'ho agafaran la resta?
El premi a les millors interpretacions ha estat per “L’últim supervivent de Vallcanera”, de la urbanització Vallcanera de Sils. Un explorador expert s'enfronta a la fauna i flora de Vallcanera. En cada programa es posa al límit davant animals perillosos, plantes exòtiques i altres dificultats. No us perdeu les seves aventures!
Finalment, el premi als millors efectes especials i muntatge ha estat per ‘El comienzo’, de Riuclar de Massanes. Dos militars fugen de l'exèrcit després de descobrir que un dels científics de l'àrea 51 està intentant contactar amb formes de vida extraterrestre. Un caçador els ajudarà en la seva fugida i a investigar unes estranyes llums que s'han vist per la zona. Una història terrorífica que planteja la preqüela d'una de les pel•lícules de terror més mítiques de tots els temps: Predator.
El conseller de Benestar Social del Consell Comarcal de la Selva, Pere Garriga, ha valorat molt positivament el resultat d’aquesta iniciativa. En aquest sentit, Garriga ha assenyalat: “Des de fa ja uns quants anys s’està treballant amb aquest projecte i any rere any els resultats obtinguts han estat molt positius”. Ara, tal com ha assenyalat, amb els resultats d’aquesta primera mostra encara s’ha evidenciat més la tasca que s’està duent a terme des del Pla de Desenvolupament Comunitari que es promou des del Consell Comarcal de la Selva.
D’altra banda, en el vestíbul del mateix teatre La Societat es podia visitar l’exposició de les fotografies realitzades pels joves de Can Fornaca que van participar en el taller de fotografia durant l’any passat.
Punt i final al #itutambé de l'any 2017
El projecte #itutambé es desenvolupa a set urbanitzacions de la comarca de la Selva, amb la idea de dinamitzar aquests espais -sovint allunyats del nucli urbà- i de crear xarxa social. El projecte inclou un treball comunitari previ que es tradueix en reunions i contactes amb la xarxa social del municipi: tècnics de joventut, associació de veïns, joves, serveis socials, regidors, entitats, etc. El fruit d'aquest treball comunitari són les activitats i tallers proposats per la mateixa xarxa del municipi.
En el desenvolupament del projecte d’aquest any hi han col•laborat els mateixos ajuntaments, les associacions de veïns i altres entitats de les urbanitzacions. #itutambé s’ha desenvolupat també a Sils, Vidreres, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Massanes i Santa Coloma de Farners.
Aquesta iniciativa la financen la Secretaria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, i la coordina el Departament del Pla d'Inclusió i Ciutadania de l'Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal. Des de l'any 2013 el Consell ha gestionat aquest projecte amb l'objectiu de dinamitzar aquests territoris i posar en contacte els seus veïns.