Tallades quatre carreteres gironines per la neu i en sis calen cadenes per circular

La C-25 està tallada entre Gurb i Arbúcies on dos camions han fet la tisora

(Actualitzat 11:41h)
 
Sis carreteres estan tallades, quatre d'elles gironines, a causa de la neu i el gel, entre elles el Port de la Bonaigua, i a 36 de vies més calen cadenes per circular-hi, segons el Servei Català del Trànsit (SCT). Protecció Civil ha activat cap a les set de la tarda d'aquest diumenge l'alerta del pla Neucat per les incidències importants que s'estan registrant a vies com l'Eix del Llobregat (C-16) o l'Eix Transversal (C-25). Un dels punts més complicats ha estat el túnel del Cadí, on s'han registrat retencions quilomètriques -tant a la boca nord com a la sud- i els usuaris han hagut d'esperar durant hores perquè s'ha regulat el trànsit en aquest punt per tal els vehicles no quedessin aturats al seu interior i pels treballs de les màquines llevaneu. D'altra banda, la circulació ferroviària de l'R3 es troba interrompuda entre Ripoll i Puigcerdà per la caiguda de dos arbres a la via.
 
Les vies gironines tallades són la C-25 a Santa Coloma de Farners i Espinelves (Selva), la C-38 entre Molló i Coll d'Ares i, finalment, la GIV-4016 a Toses. Pel que fa a l'ús de cadenes és obligatori a la C-38 entre Camprodon i Molló, la GIV-5201 entre Viladrau i Sant Marçal de Montseny, la GIV-5411 entre Coll de Ravell i Sant Hilari Sacalm, la N-260 entre Ribes de Freser i Fontanals de Cerdanya com també entre Isòvol i Martinet.

La nevada ha deixat gruixos força destacats en municipis lleugerament per sobre els 1.000 metres, com el mig metre a Das, a la Cerdanya, seguit dels 42 centímetres de Planoles, els 35 centímetres del Pont de Suert, els 33 centímetres de Molló i o els 30 centímetres de Puigcerdà. Per sota els 1.000 metres, destaquen els 32 centímetres de Gombrèn, els 29 de Vielha i els 18 centímetres de Guardiola de Berguedà, entre d'altres. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu que al llarg del dia continuï nevant entorn a la cota 700, on ja hi ha gruixos d'uns 10 centímetres, tot i que localment pot baixar fins als 400 i 500 metres. A partir del migdia, la neu es preveu que la cota pugi fins als 1.000 metres.

També aquest diumenge a la nit un autocar de matrícula holandesa i amb una seixantena d'estudiants d'aquesta nacionalitat ha quedat travessat a la carretera Gi-5410. Segons Protecció Civil, fins al lloc s'han desplaçat efectius dels Bombers de la Generalitat i dels Mossos d'Esquadra que han evacuat els afectats a un hotel de la Molina. En declaracions al 3/24, el director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha detallat que en un primer moment aquest vehicle "volia passar pel Túnel del Cadí" però "com que no ha vist clar ha agafat aquesta carretera que va cap a Fornells de la Muntanya". "Han quedat penjats perquè no portava les cadenes adequades", ha detallat.

Tren tallat

Segons informa Renfe, a les 07.36 hores el servei ha quedat interromput entre els dos municipis. S'han vist afectats el comboi amb sortida de Puigcerdà a les 06.17 h i arribada a l'Hospitalet de Llobregat a les 09.09h, que finalitza el recorregut a Ribes de Freser i el tren amb sortida de Puigcerdà a les 07.27h i arribada a l'Hospitalet a les 10.33 h, que inIcia el trajecte a Ripoll.

Fins que no es pugui garantir el pas per carretera en aquest tram no es podrà establir un servei alternatiu , pel que el servei de la línia R3 es realitza fins a Ripoll.

El Cadí

La Creu Roja i diverses associacions de voluntaris de Protecció Civil s'han mobilitzat al túnel del Cadí per donar beguda i abric a les persones atrapades a les retencions de la C-16. A més, estan fent gestions per aconseguir cadenes per distribuir-les als vehicles que no en porten, ja que molts autocars i cotxes s'han quedat als vorals de la carretera en veure que no portaven cadenes i no podien circular.

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha explicat que aquest episodi "tot just comença" i que en les pròximes hores s'intensificarà, per la qual cosa caldrà estar "molt amatent a les notícies abans de sortir de casa". El director general de Protecció Civil ha subratllat que la precipitació de neu està avançant i "aquest episodi anirà a més en les pròximes hores". A més, ha demanat als conductors no desplaçar-se a les vies afectades per la neu sense tenir el vehicle convenientment preparat amb cadenes, el dipòsit ple, manta, aigua i el telèfon mòbil amb la bateria carregada.

Aquest dilluns està previst que nevi tot el dia a la meitat nord de Catalunya i per sota dels 700 metres. Fins hi tot poden veure la neu en cotes més baixes, als 450 metres, en zones d'Osona, la Garrotxa i fins i tot al Vallès o a Montserrat.