Comencen a desmantellar i soterrar la línia elèctrica de la Pletera a Torroella de Montgrí

L'actuació permetrà allunyar-la del sector protegit i reduir el seu impacte paisatgístic

Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha iniciat aquest dimecres els treballs per retirar i desplaçar la línia elèctrica de l'antiga urbanització de la Pletera i situar-la fora de l'àmbit de la maresma recuperada en el marc del projecte Life Pletera. La nova línia se soterrarà i vorejarà el límit de la Xarxa Natural 2000. D'aquesta manera, es desplaçarà del sector protegit i es reduirà el seu impacte paisatgístic i sobre les aus. Es tracta d'una actuació que no estava inclosa al projecte europeu inicial però es tirarà endavant a través dels estalvis generats durant la fase de desurbanització i creació de noves llacunes. El pressupost de la intervenció és de 252.000 euros.
 
El projecte l'ha elaborat la companyia Endesa i l'executarà conjuntament amb l'empresa Tragsa, un dels socis del Life Pletera. Els treballs inclouen el desmantellament d'una de les tres casetes de serveis elèctrics (la central) mentre que la del sector nord es mantindrà operativa i la del sud, es reconvertirà en un mirador, inclòs al projecte itineraris que gestiona el Parc Natural del Montgrí.

La línia de la Pletera té un traçat d'un quilòmetre i mig i connecta les cases de la urbanització amb alguns masos interiors, a banda de la zona del marge dret de la Gola del riu Ter. Discorre soterrada per la part on hi ha el carrer asfaltat i a l'alçada del camí Fondo.

L'actuació que s'ha iniciat avui permetrà retirar-la totalment fent que el traçat passi per sota terra resseguint tot el perímetre de la Xarxa natura 2000. La nova instal·lació tindrà una longitud aproximada de 2,4 km.

La previsió és que les obres estiguin acabades aquesta primavera.

El projecte europeu per recuperar l'espai

El projecte Life Pletera està subvencionat per la Comissió Europea amb l'objectiu de preservar el medi ambient. La iniciativa compta amb un pressupost de 2,5 MEUR, el 75% dels quals estan aportats pel programa i la resta el paguen l'Ajuntament , el Parc del Montgrí, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la UdG i l’empresa pública Tragsa, com a socis. També compta amb el suport, de la Diputació de Girona, i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad.