Campdevànol identificarà les tifes de gos amb els seus propietaris

El consistori destina 12.000 euros per a les extraccions del material genètic

L'Ajuntament de Campevànol (Ripollès) vol combatre les actituds incíviques de propietaris de gossos que deixen els excrements a la via pública. Després de fer campanyes informatives, ara el consistori ha posat en marxa la recollida de mostres d'ADN de les mascotes. A partir de l'1 de febrer i fins al 31 d'abril, els propietaris hauran d'extreure sang del seu animal per poder tenir el patró d'ADN. El consistori ha signat un conveni amb quatre veterinaris i amb l'empresa Vetgenòmics per tirar endavant la iniciativa. El cost de les extraccions i els patrons del material genètic aniran a càrrec de l'Ajuntament durant tres mesos amb un pressupost de 12.000 euros. A partir de maig, seran els propietaris els que hauran d'assumir els costos. El cens actual de gossos del municipi é de més de 300.
 
A banda de la recollida d'ADN, l'Ajuntament de Campdevànol (Ripollès) també ha aprovat un nou reglament de tinença d'animals. Es va aprovar per unanimitat en el darrer ple de l'any passat i obliga als propietaris a diluir l'orina dels gossos amb aigua per "assegurar la salubritat de tots els espais públics i evitar la degradació del mobiliari urbà". Segons el nou reglament, el fet de no recollir immediatament els excrements a les vies i espais públics està considerat com a una falta molt greu amb multes que van des dels 500 euros fins als 2.000 euros.

El 2016, l'Ajuntament va iniciar la lluita contra aquestes actituds incíviques amb una campanya publicitària on hi havia una criatura en una sorrera amb les mans i la cara brutes d'excrements. També es va crear l'heroi SAC (Súper Anti Caques) que va visitar les escoles i llars d'infants per transmetre actituds cíviques als més petits.

La regidora de Barris, Dolors Costa, admet que l'objectiu principal d'eliminar les caques al carrer no es va aconseguir però defensen que van "remoure consciències" i la campanya va tenir una "molt bona acceptació". Al marge d'això, també han sancionat propietaris de gossos però el problema ha "persistit", entre altres coses, per falta de recursos humans.

L'Ajuntament confia que el banc d'ADN redueixi considerablement la problemàtica perquè "a partir d'ara les caques dels gossos a Campdevànol tindran nom i cognoms". No serà l'únic municipi gironí que ho posa en marxa. El primer en fer-ho a la demarcació va ser Ribes de Freser que ja ha imposat les primeres multes a propietaris seguint el mateix sistema.