6 anys de presó per qui va intentar matar un home amb una catana a Santa Coloma de Farners

El processat ha reconegut els fets

Fiscalia, acusació particular i defensa han pactat 6 anys de presó per a un acusat d'intentar matar un home amb una catana a Santa Coloma de Farners (Selva) el 23 de juliol del 2014. El cas ha arribat a judici aquest dimarts a l'Audiència de Girona.

El processat, Sirifou Koumbassa, vivia en un local propietat de la víctima. Segons ha admès l'acusat, cap a les vuit del vespre van començar a discutir per la retirada d'una runa que hi havia al pati. Primer, Koumbassa li va clavar cops de puny a la víctima fins que una tercera persona els va separar. Llavors, però, va entrar al local i va agafar una arma blanca "tipus catana o espasa" amb la qual el va agredir.

La víctima va aconseguir repel·lir l'atac que anava directe al coll posant el braç. Va patir lesions greus. L'acusat s'enfrontava a 9 anys de presó per un homicidi en grau de temptativa amb una agreujant d'abús de superioritat. Les parts li han aplicat una atenuant de dilacions indegudes perquè el cas ha trigat quasi quatre anys a arribar a judici.

La baralla

"El processat, amb la intenció d'acabar amb la vida del propietari, el va agafar pel coll, li va clavar l'ungla a la vena per rebentar-la i li va propinar cops de puny", descriu la fiscalia. Els dos homes van caure a terra i es van embrancar en una baralla fins que una tercera persona va intervenir i els va separar.

L'agressió, però, no va acabar aquí. A continuació, el processat va entrar dins el local i va agafar una arma blanca "tipus espasa o catana" que feia uns 70 centímetres de llarg i tenia el mànec daurat. Aleshores, va intentar assestar una punyalada a la víctima però la catana li va relliscar de les mans i li va caure a terra.

"Van tornar a barallar-se amb les mans", continua relatant la fiscalia. Quan la disputa semblava que s'havia acabat i que la víctima es rendia, Koumbassa va agafar de nou la catana i, mentre li deia "fill de puta, et mataré" la va alçar per assestar-li una estocada al coll a la víctima.

Indefens a terra

"Estava en tal situació d'indefensió que no va poder fer altra cosa que col·locar el braç davant del coll per evitar ser degollat", conclou la fiscalia. L'arma blanca va impactar contra el braç de la víctima, que va resultar "greument lesionat". El processat va fugir del lloc, deixant la víctima ferida que va ser atesa per un testimoni.

Quan els agents van interceptar el sospitós al carrer Joan Maragall, els hi va entregar un matxet com a suposada arma de l'agressió, tot i que no casava amb la descripció de la catana que havien fet els testimonis. Durant l'escorcoll del local on vivia, en canvi, hi van trobar una funda buida que correspondria a una catana de 67 centímetres de llarg.

Com a conseqüència dels fets, la víctima va patir una ferida incisa a l'avantbraç esquerre que li va seccionar completament l'artèria cubital, nervis i tendons. Va necessitar diverses intervencions quirúrgiques i pateix seqüeles. "Avui dia encara m'estic recuperant", ha dit al judici.

Dilacions indegudes

La fiscalia demanava inicialment 9 anys de presó per homicidi en grau de temptativa amb una agreujant d'abús de superioritat. Com que ha reconegut els fets, aquest dimarts les acusacions i la defensa han arribat a un acord per rebaixar-li la petició de pena a 6 anys de presó. Li aprecien una atenuant de dilacions indegudes perquè el cas ha trigat quasi quatre anys a arribar a judici i el gener del 2017 es va haver de tornar a instrucció perquè faltava una prova.

A banda de la pena de presó, sol·liciten que no es pugui apropar a menys de 500 metres de la víctima durant 5 anys i que l'indemnitzi amb 95.032 euros.