Girona Acull exigeix solucions urgents pels 30 joves extutelats que viuen al carrer

reclamen que es convoqui de forma urgent una taula per solucionar-ho

Girona Acull critica que les administracions no hagin posat fil a l'agulla per solucionar la situació tot i saber que hi ha una trentena de joves extutelats per la DGAIA que viuen al carrer a la ciutat. Reconeixen que no és un problema circumscrit a Girona però adverteixen que cada dia que passa és un dia més que aquests nois han de buscar-se la vida per aconseguir menjar o un lloc on dormir.

Per aquest motiu, reclamen que es convoqui de forma urgent una taula per solucionar les mancances més immediates; la primera, aconseguir un sostre perquè puguin passar-hi les nits. Segons Karim Sabni, de Girona Acull, són joves que es troben totalment "desemparats" des que van complir la majoria d'edat i ja no poden estar-se en centres. A més, alerta que ni tan sols poden buscar algun tipus de feina perquè no tenen permís de treball.

Girona Acull creu que a la taula hi hauria d'haver entitats socials, Generalitat i Ajuntament de Girona per analitzar els recursos disponibles i com es pot garantir la inserció social i laboral d'aquests joves. L'ajuntament, tot i reconèixer que no és la solució més adient, recorda que poden recórrer a la Sopa per als àpats i que hi ha disponibles alguns llocs on passar la nit, com els llits recentment oberts a les Sarraïnes. Destaquen, però, que l'ajuntament no pot suplir les competències de la Generalitat ni disposa de pisos suficients per cobrir les necessitats.

En Youness és un d'aquests joves extutelats que viuen al carrer. Va arribar des de Melilla a l'estat espanyol en els baixos d'un camió. A partir d'aquí, ha estat a tres centres a Andalusia, Madrid i Barcelona. A la capital catalana va complir la majoria d'edat i va haver de marxar. Ha arribat a Girona perquè és on hi té amics. Des de fa un any, viu al carrer. "Avui menges, demà no, avui tens on dormir, demà no", ha descrit i lamenta no tenir més sortides.

La plataforma detalla que molts d'aquests joves no reben assessorament i no saben quins tràmits burocràtics han de seguir per, per exemple, sol·licitar algun tipus d'ajuda o viure en situació regular al país. Per aquest motiu, insten les administracions a no deixar-los "desemparats" i fer un seguiment perquè puguin deixar de viure al carrer.