L'Ajuntament denega a la Fundació Princesa de Girona el permís per celebrar els premis a l'Auditori

Asseguren que s'hi han de fer obres

L'Ajuntament ha comunicat a la Fundació Princesa de Girona que no podrà utilitzar els espais de l'Auditori-Palau de Congressos ni el recinte de Fira de Girona per a la cerimònia anual de lliurament dels Premis FPdGi, acte presidit tradicionalment pel rei Felip VI. La tinenta d'alcalde Glòria Plana ha recordat que l'entrega dels guardons es fa a finals de juny, quan està previst que comencin unes obres "de gran envergadura" que obligaran a tenir els equipaments tancats durant tot l'estiu.

Tot i que l'argument principal són les obres, Plana no amaga que la situació política hi té "alguna cosa a veure". "Si en el seu moment el rei no va ser capaç de reconèixer els fets de l'1-O, no crec que a la major part de la ciutadania li sàpiga greu que no pugui venir a la ciutat", ha afirmat. L'Ajuntament no ha ofert cap espai alternatiu. A finals d'octubre, el consistori va aprovar una moció per declarar el rei persona 'non grata'.

A mitjans gener, la FPdGi va anunciar que Girona tornaria a acollir l'acte de lliurament dels seus Premis en una cerimònia que tindria lloc a finals de juny (les dates habituals) i que tornaria a comptar amb la presència del monarca Felip VI. No podrà ser, almenys a l'espai on ho havien fet fins ara: l'Auditori-Palau de Congressos de Girona. L'Ajuntament de Girona ha comunicat aquest dilluns a la Fundació que l'equipament no estarà disponible perquè estarà en obres.

La tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha anunciat que durant tot l'estiu tant l'Auditori com el recinte de Fira de Girona estaran tancats per "fer-hi unes obres de gran envergadura" i que això impedeix que es pugui acollir l'acte de lliurament dels Premis FPdGi. "Ara s'han desencallat els processos i comptem poder-les fer a partir d'aquest juny, els hi hem notificat formalment avui perquè tinguin prou temps per trobar alternatives si volen", ha explicat.

Plana ha assegurat que no hi ha opció d'endarrerir l'inici de les obres. "Sinó no tindrem temps, necessitem els mesos de juny, juliol i agost, que són els que menys activitat tenim, per arribar al setembre amb els treballs pràcticament acabats", ha detallat. L'Ajuntament de Girona no ofereix cap espai alternatiu a la FPdGi perquè pugui mantenir el lliurament dels premis a la ciutat.

"La situació política és la que és, i alguna cosa hi té a veure, però el motiu pel qual no poden fer l'entrega a l'Auditori és perquè hi ha aquestes obres i no es podrà utilitzar l'espai", ha afegit Plana que no amaga el malestar de l'equip de govern de l'Ajuntament de Girona amb la casa reial.

El consistori va aprovar a finals d'octubre una moció per declarar Felip VI persona 'non grata' a la ciutat. En paral·lel, l'equip de govern també va decidir vetar la presència de l'Estat i la Casa Reial als actes municipals i va resoldre no assistir als que organitzin ells o als que hi siguin presents (com és el cas dels Premis FPdGi).

La tinenta d'alcalde ha recordat que el ple municipal, amb majoria independentista, ja va mostrar el "rebuig" a l'actuació del rei després del referèndum de l'1-O. "Les declaracions que va fer són totalment anti-neutrals i repressives contra un poble que vol és portar a terme un dret fonamental", ha subratllat. Per això, creu que a la majoria de la ciutadania "no li sabrà greu" que, finalment, la FPdGi no trobi un espai alternatiu per a la cerimònia a Girona i hagin de fer-ho en alguna altra població.

La FPdGi concreta que ha rebut la comunicació aquest dilluns i que estan treballant per buscar un espai alternatiu, tot i que de moment no concreten si podrà ser a la ciutat de Girona.

Posar al dia l'equipament

Segons van anunciar a finals del 2016, Fira de Girona invertirà 1,5 milions d'euros (MEUR) per posar al dia l'equipament i obrir una nova entrada que doni al parc de la Devesa, que es convertirà en la principal. La inversió permetrà, entre d'altres, rehabilitar els interiors (redistribuint espais que ara es troben en desús), instal·lar sistemes de telecomunicacions, adaptar-se a les normatives actuals en matèria de seguretat o remodelar la zona que acull la llotja de contractació.

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha afirmat que les obres permetran ampliar la llicència per acollir més activitats de les que s'hi fan actualment.

Crítiques del PP

La portaveu del grup municipal del PP, Concepció Veray, ha criticat les "excuses" que, segons afirma, ha posat l’Ajuntament de Girona a la Fundació Princesa de Girona. Veray sosté que el motiu real per denegar el permís d'ús de l'equipament respon "únicament a una qüestió política". En aquest sentit, la portaveu ha denunciat que la voluntat de l'alcaldessa i del seu equip de Govern és "vetar tot allò que no sigui independentista" i ressalta que ho fan encara que "perjudiqui la imatge de la ciutat i la seva projecció internacional".

Veray exposa que no tenien coneixement que es obres comencessin aquest estiu i creu que l'equip de govern s'ho treu "de la màniga" per recolzar la negativa. "L'equip de govern de Madrenas està intentant convertir Girona en un gueto independentista on no hi tingui cabuda res ni ningú que no pensi com ells", ha criticat la regidora que recrimina a l'alcaldessa "la seva actitud sectària". "L'únic que fa és crear més divisió i confrontació dins de la societat gironina, fet que posa en risc la convivència a la ciutat", ha opinat.

Finalment, Veray indica que al grup del PPC sí que li "sabrà greu" que un esdeveniment "de tanta rellevància i projecció" no es pugui celebrar a Girona "per culpa de l'obsessió malaltissa del govern contra tot allò que no representi el seu separatisme radical".

  • Glòria Plana creu que a la major part de la ciutadania no li sabrà greu