La Diputació de Girona s'oposa a la construcció del gasoducte MidCat per l'impacte al territori

La moció ha estat presentada per la CUP

La Diputació de Girona ha aprovat una moció en contra de la construcció del MidCAT, el gasoducte d'interconnexió entre la península ibèrica i França i que creuarà les comarques gironines. El text l'ha presentat la CUP en el ple d'aquest dimarts on s'ha subratlla l'"alt impacte" que tindrà a nivell ambiental i econòmic al territori i també perquè consideren que es basa en un model energètic "centralitzat i obsolet". ERC, el PSC i IdS han donat suport a la moció mentre que el PDeCAT, que ostenta la presidència de l'ens amb 14 diputats, s'ha abstingut.
 
El seu portaveu, Albert Piñeira ha admès que tenen "seriosos dubtes" sobre el projecte, no només per l'impacte que tindrà al territori i les "mancances importants" que hi ha hagut a nivell de reparació de les zones afectades del tram que ja s'ha fet fins a Hostalric, sinó també per temes com ara la seva "viabilitat". Malgrat tot, han optat per l'abstenció perquè entenen que és un projecte d'interès comunitari de la UE que caldrà debatre amb la Generalitat, quan hi hagi un nou executiu, i amb els representants del govern espanyol. S'han compromès a estar "molt atents a la seva evolució" i a fer-ne un "seguiment exhaustiu".
 
El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha exposat els motius pels quals consideren que les institucions gironines s'han d'oposar a la construcció d'aquest gasoducte. Així, s'ha referit al fet que aquesta obra es basa en un model energètic "centralitzat i obsolet" perquè fomenta l'ús d'un combustible fòssil i és totalment oposat a les noves polítiques d'energies renovables i a les xarxes de proximitat. Per altra banda, la formació denuncia que la construcció comportarà un "alt impacte" al territori, ja sigui a nivell ambiental (serà soterrada però s'utilitzarà maquinària pesant amb un impacte de 40 metres d'amplada) com també econòmic, amb afectacions a sectors com l'agricultura o la ramaderia.

La resta de grups a l'oposició hi han donat suport. ERC i IdS han compartit els arguments recollits en la moció mentre que el PSC hi ha afegit el motiu de "precaució" tot denunciat la falta de "transparència i informació" que ha envoltat el projecte.

Per la seva banda, el PDeCAT ha explicat que compartien bona part dels motius recollits en la moció però que consideraven que aquest era un tema "complex". El seu portaveu, Albert Piñeira, ha justificat l'abstenció del partit admetent que tenen "seriosos dubtes" amb aquest projecte d'interès comunitari de la UE però que creuen que caldrà discutir-ho amb el nou govern de la Generalitat i els departaments competents, com és Territori i Sostenibilitat, així com els representats del govern espanyol. En aquest sentit, s'han compromès a estar "molt atents a la seva evolució" i a fer-ne un "seguiment exhaustiu". Pel que fa als arguments contraris, Piñeira també s'ha referit a l'impacte del territori, posant l'exemple de les "mancances importants" que hi ha hagut a nivell de reparació de les zones afectades del tram ja construït a Hostalric, alhora que ha qüestionat la "viabilitat" de l'obra.

Una moció aprovada ja a altres institucions gironines

La moció que ha presentat la CUP al ple de la Diputació de Girona es basa en el text de l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) que ja s'ha aprovat al Consell Comarcal de la Selva i també a l'Ajuntament de Girona. En el text es desgranen els motius pels quals s'oposen a aquest gasoducte interconnector entre la península ibèrica i França que creuarà les comarques gironines.

Aquest projecte va iniciar la seva tramitació el 2007 i es va paralitzar per l'Estat francès el 2010. Tot i així, el 2011 el govern espanyol va executar el primer tram del projecte des de Martorell fins a Hostalric. Actualment, el projecte es reactiva per completar un segon tram des d'Hostalric a Figueres, i el tram transpirinenc. A més, en el projecte 2017 s’inclou l’ampliació de la capacitat dels gasoductes existents entre Tivissa i Arbós i entre Castelnou i Vilar de Arnedo.

Els municipis afectats en el tram Hostalric-Figueres, inclouen també els municipis de Sant Feliu de Buixalleu, Maçanet de la Selva, Sils, Riudellots de la Selva, Aiguaviva, Bescanó, Salt, Sant Gregori, Palol de Revardit, Cornellà de Terri, Vilademuls, Pontós, Borrassà i Avinyonet de Puigventós. La majoria d’aquests municipis, segons es denuncia a la moció, s'ubiquen en entorns d'"alt valor agrícola, ecològic i paisatgístic, sovint protegits, inclosos en espais PEIN, la Xarxa Natura 2000 i el Catàleg d’espais d’interès natural i paisatgístic de les comarques gironines". La resta del traçat encara no s'ha fet públic.

En el text de la moció, es demana entre altres coses que el Parlament rebutgi "qualsevol tràmit" referent al projecte per la "manca de transparència i informació" i que demani a la UE que faci públics els informes que expliquin la necessitat de l'obra així com la seva viabilitat econòmica. Una informació que s'hauria de sotmetre a una auditoria externa i independent per poder validar les conclusions. En el cas de la Generalitat, demanen que invalidin l'avaluació d'impacte ambiental i que no aprovi el traçat per l"'alt impacte" al territori.

Més ajuts per a museus i oficines joves comarcals

En la sessió plenària s'ha aprovat inicialment la modificació de les bases per a la concessió d'ajuts a projectes culturals de les Oficines Joves a la demarcació. A partir d'aquest any, no només inclou les oficines comarcals sinó també les capitals de comarca i els municipis de més de 30.000 habitants. Piñeira ha explicat que l'any passat es va optar per donar el mateix ajut a totes les sol·licituds però que enguany s'estableixen uns criteris de puntuació consensuats amb els tècnics i la Generalitat. A més a més, la partida passa de 25.000 euros a 50.000 euros.

La partida que també augmenta és la de subvencions a projectes culturals de museus gironins que pertanyen a la Xarxa Territorial. Tal com es va aprovar en el pressupost, la partida d'enguany passa de 250.000 euros a 270.000 euros. Ho ha explicat el vicepresident Albert Piñeira aprofitant que en el ple d'aquest dimarts s'ha aprovat també una modificació de les bases per simplificar aspectes de la tramitació d'ajuts.

En l'apartat de precs i preguntes, el diputat de la CUP ha qüestionat els criteris que té en compte la Diputació a l'hora d'atorgar ajuts a fires. Salellas ha acusat el PDeCAT de "beneficiar" entitats privades en detriment dels ajuts que rep el territori per aquest concepte i que segons ha dit són 12.000 euros per municipi com a màxim. A tall d'exemple, s'ha referit als 80.000 euros destinats al Fòrum Gastronòmic de Girona (el que representa un 32% del cost total) i als 65.000 euros del 'Reinventa't' que organitza l'Associació Espanyola de Directius (el 45% del cost de la jornada).
 
El president de l'ens, Pere Vila, ha lamentat el seu to "vehement" i "de sorpresa", ja que aquests ajuts ja es contemplaven en el pressupost aprovat i "n'han parlat cada any" perquè li ha preguntat com a mínim tres vegades. També li ha retret que a cada ple el diputat de la CUP qüestioni els ajuts directes que atorguen als municipis. Finalment, Vila li ha demanat que "s'aclareixi i li digui si ho fan del tot bé amb els ajuntaments i les entitats perquè intenten ser justos amb tots".