Sentència pionera a Girona que castiga CaixaBank pels interessos il·legals d'una hipoteca

En tot l'Estat només hi ha quatre precedents com aquest

CaixaBank haurà de retornar els interessos que ha cobrat des de 2013 a un matrimoni bisbalenc per una hipoteca, perquè són "il·legals". Així ho dictamina una sentència de l'Audiència de Girona, que considera que l'entitat financera hauria d'haver aplicat l'IRPH d'entitats, ja que era l'únic índex variable que se seguia calculant. Per contra, CaixaBank va decidir mantenir l'IRPH Caixes, que és fix. Això significa que durant quatre anys el banc ha cobrat entre un 1 i un 2% més de mitjana del què tocaria.

Marc Prat, advocat d'APG Advocats, explica que la interpretació que feia CaixaBank era "partidista" i que "no s'ajustava a la llei". "Els clients van signar una hipoteca amb un interès variable i el banc els va aplicar un fix a partir de 2013", argumenta.

Ara l'entitat haurà de retornar el diferencial, o sigui el què ha cobrat de més durant aquests quatre anys quan l'IRPH Caixes va deixar de ser variable. Això vol dir que en una hipoteca mitjana d'uns 150.000 euros, el client recuperarà uns 5.000 euros.

A més, Prat destaca que la sentència també obliga a CaixaBank a aplicar a partir d'ara l'IRPH d'entitats, que ara mateix està a l'1'9%, dos punts per sota del què pagaven fins ara. "És cert que al ser variable pot pujar, però en els últims quatre anys ha estat sempre per sota del que CaixaBank cobrava", ressalta.

Moltes hipoteques a Girona

Prat posa en valor "la rellevància" d'aquesta sentència especialment a Girona, per la quantitat d'hipoteques que s'han fet a la demarcació referenciades en l'índex IRPH. I és que aquesta era una pràctica habitual per part l'antiga Caixa de Girona, absorbida després per CaixaBank.

Segons APG Advocats la sentència "obre la porta a reclamar els diners que li han cobrat de més" a totes les persones que van signar una hipoteca amb un interès variable, en cas que se'ls hagi seguit aplicant un interès fix des de 2013.

Amb tot, Prat reconeix que la sentència no és ferma i, per tant, CaixaBank la pot recórrer al Tribunal Suprem. Tot i això, l'advocat confia que el TS "no la tombi" ja que hi ha quatre resolucions judicials similars a aquesta (Burgos, Oviedo, Lleó i Barcelona).

Sabien el què feien

Marc Prat lamenta l'actitud "partidista" que ha tingut l'entitat financera a l'hora de cobrar aquest interès al matrimoni, ja que "sabien perfectament que no seguien el què deia la llei". "Si ho sabem nosaltres, també ho sabien els advocats de CaixaBank. Estaven aplicant un interès fix en una hipoteca d'interès variable", assenyala.

L'advocat ha explicat que aquesta sentència és "comparable" a les clàusules sòl que van ser anul·lades per la justícia i que ha permès reclamar a moltes famílies que tenien hipoteques amb aquesta clàusula. "No són tantes les que tenen IRPH, però és cert que n'hi ha moltes a Girona", ha conclòs.