Les exportacions gironines fins al novembre arriben als 4.900 MEUR

Ja superen totes les que van fer durant el 2016

Les exportacions gironines mantenen l'empenta. Si bé al setembre van frenar-se (baixant un 2,3% en l'interanual) i a l'octubre tot just van registrar un creixement de l'1,5%, al novembre van tornar a agafar volada. En comparació amb el mateix mes de l'any anterior, les vendes a l'exterior de les empreses del territori van créixer un 8,9%, situant-se en 456,3 MEUR.

Si en comptes de per mesos es mira l'acumulat de l'any, les exportacions gironines tornen a marcar un nou rècord històric. Segons les darreres dades que ha fet públiques el Ministeri d'Economia, entre gener i novembre les exportacions van créixer un 10,9% i van arribar fins als 4.903.873,44 euros.

Això suposa que durant els primers onze mesos del 2017 les vendes de les empreses gironines a l'exterior ja van superar totes les que es van fer el 2016. Aleshores, les exportacions van tancar l'any situant-se en 4.794 MEUR.

Per sectors, la indústria alimentària continua encapçalant el gruix del negoci a l'exterior. En concret, entre gener i finals de novembre, aquest sector va fer vendes per valor de 2.012,5 MEUR (un 10,4% més respecte el mateix període del 2016).

Més de 1.200 MEUR en carn

I dins l'alimentari gironí, les càrnies continuen posicionant-se al capdavant del rànquing. Fins al desembre del 2017, les exportacions del clúster (carn i despulles d'animals) van sumar 1.225,48 MEUR; és a dir, que aquesta indústria concentra fins al 25% de les exportacions que es fan des de l'exterior.

La resta de vendes a l'estranger del sector alimentari, fins arribar a superar la barrera dels 2.000 MEUR, se les reparteixen diferents productes. Entre aquests, per exemple, els preparats alimentaris (147,58 MEUR), el cafè (134,91 MEUR) o la confiteria industrial (75,56 MEUR).

A la indústria alimentària, segons recullen les dades del Ministeri, la segueixen les exportacions de productes químics, que d'un any a l'altre han arribat a créixer fins a un 17%, arribant al global de 937,2 MEUR. Dins aquest paraigües s'hi inclouen, per exemple, els productes farmacèutics (287,67 MEUR), les matèries plàstiques (287,59 MEUR) i els compostos químics orgànics (202,71 MEUR).

Per últim, el grup d'aquells productes que Girona exporta més cap a l'estranger el tanquen les vendes de maquinària i aparells mecànics. Entre gener i finals de novembre, se'n van fer vendes per valor de 433,89 MEUR.

La Xina continua tirant

L'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. Les empreses del territori continuen exportant a la Unió Europea, el seu mercat tradicional per proximitat. En l'acumulat de l'any, els països que encapçalen el llistat són França (1.304,51 MEUR), Itàlia (390,75 MEUR), Alemanya (332,06 MEUR), Portugal (262,38 MEUR) i el Regne Unit (226,54 MEUR).

El sisè lloc de la llista, però, no és per a cap país europeu, sinó per al gegant asiàtic. Prova que les firmes gironines –i aquí, novament cal destacar les càrnies- cada cop impulsen més les vendes cap a la Xina. En concret, aquest 2017, les exportacions que s'hi ha fet sumen 219,05 MEUR, passant per davant d'altres destins com Irlanda, Polònia, Bèlgica o els Països Baixos.

Altres països de fora la Unió Europea que apareixen dins les quinze primeres posicions del llistat són Corea del Sud (en onzè lloc) seguit dels Estats Units (al dotzè), Mèxic (al catorzè) i el Japó (al quinzè).

Balança comercial positiva

Al costat de les exportacions, l'estadística del Ministeri d'Economia també permet veure què s'ha importat a les comarques gironines. Entre gener i novembre del 2017, les importacions han crescut un 11,1% situant-se als 2.406,7 MEUR (essencialment, de matèries plàstiques, maquinària, productes químics, paper i cartró i tractors).

Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l'exterior que no pas hi compren).