Comencen els treballs verticals per netejar la cinglera de Castellfollit de la Roca

Quatre operaris retiren amb desbrossadores la massa arbustiva de la pedra

Els treballs de neteja selectiva de la vegetació acumulada a la cinglera de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ja han començat. Des d'ahir dijous, un grup de quatre operaris treballen verticalment per desbrossar la cara nord de la cinglera, la cara més visible i emblemàtica d'aquest indret. La neteja, però, inclourà també la vessant sud, una zona que no s'havia netejat mai, de manera que es farà tot el perímetre de la cinglera i fins a una profunditat de quatre metres.
 
Els treballs, que s'allargaran fins a finals de març, permetran retirar bardisses i arbres no autòctons. L'alcalde del municipi, Miquel Reverter, recorda que és una obra d'urgència molt reivindicada després dels últims despreniments.
 
A banda de millorar la conservació de l'espadat basàltic, la neteja facilitarà l'accés als tècnics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per poder detectar i planificar noves actuacions. També s'instal·larà un cable de vida al vessant sud per a futurs treballs sobre l'espadat.

Equipats amb arnesos i cordes, els operaris de l'empresa Solutioma S.L treballaven aquest matí per enretirar l'acumulació de bardisses i plantes a la roca de la cinglera de Castellfollit de la Roca (Garrotxa). És una feina especialitzada que obliga a fer la neteja en vertical i a estar subjectat per una corda. Van començar ahir dijous a la vessant més emblemàtica d'aquest indret (la vessant nord) però els treballs s'estendran a tot el perímetre de la cinglera, actuant en unes 6 hectàrees.

Amb les desbrossadores arribaran a uns quatre metres de profunditat i en alguns punts s'utilitzaran també herbicides per eliminar vegetació no autòctona o la que representi un risc per a futurs despreniments. Pel que fa als arbres, només es talaran els que dificultin la visibilitat del basalt i es respectaran exemplars d'especial interès. Aquesta feina es farà amb xerrac i arran de soca. El que es vol és fer visible la colada basàltica en aquells llocs de difícil accés però també s'aprofitarà per garantir la franja de prevenció d'incendis a tota l'alineació d'habitatges ubicats a la part superior de la cinglera.

Feia uns vuit anys que aquesta vessant nord no es netejava i en el cas de la sud, la que queda amagada des de la carretera i a tocar del riu Turonell, no s'havia desbrossat mai. Ho ha explicat aquest divendres l'alcalde del poble, Miquel Reverter, que ha subratllat que es tracta d'una obra d'urgència per evitar nous despreniments i "alentir" el deteriorament de la pedra. "El gran enemic de la cinglera són les filtracions d'aigua", ha assenyalat.

Al marge de retirar vegetació al perímetre de la roca, s'aprofitarà per instal·lar d’un cable de vida al vessant del riu Turonell per a futurs treballs sobre l’espadat, així com la revisió del mateix cable de seguretat del vessant nord, que dona al riu Fluvià. D’altra banda, es recuperaran camins desapareguts que rodejaven el cingle per permetre noves vies d’exploració als tècnics i fer una diagnosi a indrets que ara mateix són inaccessibles.

La cinglera, "patrimoni de tots"

Els treballs tenen un cost de 56.000 euros que s'assumiran amb un ajut de la Diputació de Girona. Reverter assenyala que la cinglera és "patrimoni de tots" i per tant requereix la implicació de totes les administracions. És per això que defensa que caldrà seguir treballant en el Pla integral de conservació. Un projecte que va començar a caminar el 2015, amb la implicació del Departament de Territori i Sostenibilitat, l'ACA, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i el Parc Natural de la Zona Volcànica i que ha de servir per marcar les principals actuacions que caldran fer en els pròxims anys.

"Tenim cinglera per molts anys però la nostra responsabilitat és vetllar per la seguretat dels veïns i fer tot el possible per alentir el seu deteriorament", ha afirmat l'alcalde. Actualment hi ha unes 500 persones que viuen en cases a dalt de l'espadat.

Els treballs finalitzaran a finals de març.