Picabaralla a la comissió per rebatejar com a 1 d'Octubre la plaça Constitució de Girona

La discussió entre partits ha obligat a suspendre la Comissió del Nomenclàtor

Una picabaralla entre partits ha obligat a suspendre la Comissió del Nomenclàtor de Girona on s'havia d'aprovar el canvi de nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre del 2017. El focus de divergència ha estat l'informe tècnic que havia d'acompanyar la votació. El PP, Cs i el PSC han considerat que el document que se'ls ha entregat –de tan sols un foli- no complia els requisits.

La regidora popular, Concepció Veray, ha amenaçat amb impugnar-ho i la socialista Sílvia Paneque, "per prudència", ha demanat que el document es refés i que la reunió es posposés. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha decidit suspendre la comissió, que es tornarà a reunir divendres.

Madrenas, però, no ha estalviat retrets cap als tres partits. De fet, ha dit que "el bloc del 155" ha traslladat a l'Ajuntament de Girona el "filibusterisme" que ha practicat al Parlament i ja ha avançat que el canvi de nom de la plaça Constitució serà un fet perquè compta amb l'aval de la comissió i de la majoria del ple (que l'haurà de ratificar).

El canvi de nom de la plaça Constitució de Girona per la de l'1 d'Octubre del 2017 era l'únic punt que figurava a l'ordre del dia de la Comissió del Nomenclàtor. L'informe que emet no és preceptiu, però sí que permet veure quina és l'opinió de tots els qui la integren. Tant polítics com representants de la ciutadania.

Qui presideix la comissió és l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. A més, també la integren un representant de tots els grups municipals –tot i que avui la CUP no hi era- i d'altres partits que s'hagin presentat a les darreres municipals (com el PACMA i SI).

A més dels polítics, a la Comissió del Nomenclàtor també s'hi asseuen representants de la Federació d'associacions de Veïns, de l'Institut d'Estudis Gironins, de la Xarxa de Dones i el director de l'Arxiu Municipal, entre d'altres. A més, aquest dimarts també s'ha convidat un portaveu de l'Associació de Veïns del Mercadal (ja que és en aquest barri on es troba la plaça).

De totes maneres, però, la comissió d'avui no ha entrat ni a debatre el canvi de nom. De fet, l'alcaldessa ha acabat suspenent la reunió poca estona després que hagués començat. El motiu que ha portat a posposar-la ha estat tècnic. Tant el PPC com Cs i el PSC han considerat que s'havia incomplert el reglament, perquè l'informe que se'ls ha aportat no complia els requisits.

Informe incomplert

Qui n'ha fet més llenya ha estat la portaveu popular, Concepció Veray. La regidora ha dit que el document –de tan sols un foli- era incomplert. L'informe explicava d'on venia el nom de la plaça i incloïa un plànol. També explicava que, en cas que se'n canviés la denominació, caldria treure les lletres escrites a la pedra a la cantonada que dona a Jaume I, on s'hi llegeix 'Plaça de la Constitució'.

Per Veray, "tenint en compte la conflictivitat de la proposta que anava nomenclàtor", l'informe havia de ser més exhaustiu. De fet, ha dit que se'ls havia intentat "fer passar una fotocòpia per l'informe" i ha acusat l'alcaldessa d'actuar amb "prepotència" i ser una “hooligan de l’independentisme”. Per això, emparant-se amb l'incompliment del reglament, Veray ha amenaçat amb impugnar la comissió davant del secretari municipal.

Cs també ha criticat la manca de "rigorositat" de l'Ajuntament, dient que "amb prou feines" l'informe sumava "deu línies". Per la seva banda, la socialista Sílvia Paneque ha demanat que, "per prudència", la reunió de la Comissió del Nomenclàtor es posposés fins a refer l'informe.

"Filibusterisme del bloc del 155"

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha optat per suspendre la reunió d'avui i tornar a convocar la Comissió del Nomenclàtor aquest divendres. Madrenas, però, no ha estalviat retrets cap als tres partits. De fet, ha dit que "el bloc del 155" ha traslladat a l'Ajuntament el "clàssic filibusterisme" que ja havia practicat al Parlament.

Madrenas ha explicat que ha decidit aixecar la sessió per evitar que "amb argúcies jurídiques" es pugui tombar l'informe que emeti la Comissió del Nomenclàtor. L'alcaldessa de Girona, però, ja ha avançat que el canvi de nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre del 2017 tirarà endavant. No només perquè gaudeix de l'aval de la majoria de la comissió, sinó també del ple municipal (que és qui ho haurà de ratificar).

Madrenas també ha dit que és "molt innocent" pensar que "estirant el reglament" del nomenclàtor s'aconseguirà que la ciutadania oblidi "la barbàrie" que van suposar les càrregues policials durant el referèndum. "Veient que els partits del 155 volen anar fins al final, ens assegurarem que a l'expedient no hi hagi cap mínim dubte", ha subratllat l'alcaldessa, deixant clar que el canvi de nom de la plaça Constitució no obeeix a motius tècnics sinó "polítics".

"És evident que la justificació és política; per això, l'informe tècnic purament ha de contemplar el plànol de situació, els antecedents que porten a tirar endavant la modificació del nom de la plaça i les afectacions als veïns, que en aquest cas no hi són", ha conclòs Madrenas.