Ja són quinze els donants de còrnies a l'hospital de Palamós

El programa porta sis mesos en marxa

L'hospital de Palamós i la residència assistida Palamós Gent Gran van posar en marxa el passat mes de juny el programa per a fomentar la donació de còrnies i teixits oculars. Aquesta iniciativa ja es va implantar a l'Hospital Josep Trueta de Girona el 2016 i el centre empordanès s'ha convertit en el primer d'àmbit comarcal que l'adoptava.

En aquests sis primers mesos, el programa ha aconseguit una quinzena de còrnies. Aquest teixit ocular s'envia al Banc de Sang i Teixits de Catalunya que després redistribueix en funció de les necessitats clíniques. El servei d'oftalmologia de l'hospital de Palamós també fa trasplantaments de còrnia. En concret, des del 2008 se n'han fet un total de 32.

Una part clau del programa ha estat la formació de part del personal de l'hospital del Baix Empordà. Set professionals d'infermeria i medicina s'han especialitzat en diferents parts del procés com són la detecció, l'entrevista amb els familiars dels donants i l'extracció de la còrnia.

Amb aquesta formació, tot el procés es pot fer íntegrament al centre. Aquest fet evita que els familiars, un cop ha mort la persona, hagin d'esperar més a l'hospital per fer l'operació. De cada còrnia donada se'n poden beneficiar fins a dues persones ja que es pot dividir en dos segments diferents.

Els receptors d'aquestes donacions són, sobretot, pacients amb distròfies i edemes corneals que en alguns casos suposen la pèrdua de la visió. Un altre col·lectiu que se'n beneficia és el de persones amb lesions o infeccions oculars.

Malgrat que el donant sigui una persona ja morta, la còrnia és un teixit viu que demana un trasplantament abans d'una setmana després de l'extracció. Si es conserva a 31 graus de temperatura, el teixit es pot fer servir fins al cap de tres setmanes.

Els donants de còrnies poden ser totes les persones de 2 a 89 anys d'edat. Fins i tot, les persones que han patit miopia, estigmatisme o hipermetropia, si han estat operades de cataractes o han patit un càncer.