La nova escola de Campdevànol es posarà en marxa a finals de 2018

Les obres s'han reprès a bon ritme

L'Ajuntament de Campdevànol (Ripollès) confia que les obres de la nova escola Pirineu acabin a finals d'any o principis del que ve. "La planta baixa de l'edifici ja està feta i estem dins dels terminis previstos", explica el seu alcalde, Joan Manso. La idea és poder obrir-la el més aviat possible i fer el trasllat a mig curs. Segons el batlle, es podria donar el cas que els alumnes comencessin el curs a les instal·lacions velles i que per Nadal o Setmana Santa estrenessin les noves aules. De fet, ja compten amb el vistiplau d'Ensenyament que ha entès la urgència, tenint en compte el retard del projecte.

Cal recordar que el nou centre havia d'obrir portes el curs 2016-2017. L'aparició de fuel al subsòl mentre feien els fonaments del nou edifici el novembre del 2015 va fer disparar les alarmes i va aturar el projecte. L'Ajuntament va estudiar fins a cinc terrenys alternatius per a la futura escola, després que Salut Pública determinés que no s'hi podia fer un centre educatiu malgrat que els treballs ja estaven començats. Finalment, però, es va decidir fer la descontaminació dels terrenys per després reprendre l'obra.

Després de diferents estudis i anàlisis amb georadar per detectar la presència del fuel, van començar els treballs de descontaminació a càrrec de Copcisa, la mateixa empresa que s'encarrega de la construcció de la nova escola. Va iniciar-se a mitjans de juliol de l'any passat amb l'ús de camions i excavadores per enretirar les terres contaminades. Es va constatar que el residu es trobava a la capa més profunda abans d'arribar a la roca (la terra apareix amb un to fosc), entre 4 i 5 metres de profunditat.

A principis de desembre de l'any passat, es van donar per acabats els treballs de neteja, juntament amb la construcció de parets de formigó i el reompliment de terres del solar. L'Agència de Residus de Catalunya ja hi ha donat el vistiplau i només falta que emeti l'expedient oficial que es preveu que sigui en breu. Fins que no hi hagi aquest informe final no es coneixerà exactament el cost de la descontaminació. Inicialment es preveia que costés uns 900.000 euros. Per altra banda, el cost de la nova escola és d'uns 3 MEUR.

L'Ajuntament manté que aquest ha estat un tema molt complex per a un municipi petit com el seu però celebren que ja es trobi en la fase final. I agraeixen els esforços de la Generalitat i de diferents departaments per resoldre-ho.