Acord per proposar Puigdemont com a president de la Generalitat i Torrent president del Parlament

Ho han decidit JxCAT i ERC

JxCat i ERC han explicat aquest dimarts al vespre en un comunicat que els dos grups parlamentaris han arribat a un “acord per votar la candidatura de Roger Torrent (ERC) com a president del Parlament de Catalunya”, garantint així que el republicà podrà ostentar el càrrec a partir de la sessió constitutiva de la cambra que se celebrarà aquest dimecres. Les dues formacions independentistes, a més, emmarquen aquest suport a Torrent “en la línia de restitució de les institucions”. I en aquest sentit, asseguren que JxCat i Esquerra “també han acordat donar suport a la proposta de candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya de Junts per Catalunya” en la figura de Carles Puigdemont”.
 
El breu comunicat arriba després que a mitja tarda els republicans fessin públic que la seva candidatura per a presidir el Parlament era Roger Torrent, responent així a la seva capacitat per proposar un nom en virtut de l’acord al que van arribar amb JxCat. La nota conjunta vincula, doncs, el suport mutu a les propostes de Torrent i Puigdemont, però en cap moment es concreta quin mètode s’utilitzaria per poder investir el candidat de JxCat ni se’n fa cap referència al respecte.

I és que, un cop resolta la incògnita del president del Parlament, ara queda pendent explicar com els independentistes pensen portar a terme la investidura de Puigdemont. El debat, doncs, se centra en això sobretot després que els lletrats del Parlament descartessin en un informe que la via telemàtica i per representació pogués servir per fer president algú que no estigués físicament i presencial a l’hemicicle durant la sessió d’investidura.