Cistella xifra en 2,7 MEUR i Navata en 500.000 euros els danys provocats pel tornado

La majoria dels afectats són particulars i instal·lacions agrícoles

Els municipis afectats pel tornado que es va registrar a l'Alt Empordà el 7 de gener comencen a posar xifres sobre la taula. El més perjudicat ha estat Cistella. En aquesta població, l'Ajuntament quantifica en 2.737.893 euros els danys provocats per aquest excepcional fenomen meteorològic.

L'alcalde, Enric Gironella, ha explicat que hi ha 52 famílies afectades per desperfectes diversos, una de les quals s'ha quedat sense casa. A més, 12 edificis de propietat municipal s'han vist malmesos. Gironella diu que de la xifra total, la major part se l'emporten els particulars perquè els danys en edificis i espais públics se situen al voltant dels 300.000 euros.

La voluntat de l'Ajuntament és aconseguir que els indrets afectats (que abasten també els municipis de Navata i Terrades) siguin declarats "zona catastròfica". El batlle admet que serà complicat però que aquesta consideració permetria ajudar a aquells particulars que no disposen d'assegurances.

Mentrestant, el poble intenta tornar a la normalitat i ja s'han començat a reparar alguns dels desperfectes. De fet, l'Ajuntament ofereix als afectats llicències d'obra a "cost zero". "És en el que podem ajudar perquè nosaltres no podem assumir el gruix de danys", insisteix.

En aquest municipi, el tornado va malmetre cinc granges, va destrossar una casa i parcialment una altre. En el primer cas, el matrimoni de gent gran que hi vivia ha hagut de marxar i la finca s'haurà d'enderrocar. En el cas de l'altra masia, els propietaris s'han traslladat a una altra part de l'edifici mentre no es repari la part que el vent va destruir. També hi ha hagut afectacions a l'escola, a l'Ajuntament, al camp de futbol, a l'església i al centre cívic, entre d'altres.

En el cas de Navata, l'alcalde, Jaume Homs, ha explicat que encara no tenen les xifres tancades però que calculen que els danys se situaran al voltant dels 500.000 euros. El gruix més important se l'emporten els dos pivots de reg que el vent va fer malbé al seu pas pel municipi. També, però, han registrat danys en fanals, façanes i cobertes d'edificis públics i privats. A més, el tornado va malmetre quatre granges, dues de les quals actualment estan en desús.

A Terrades, el consistori encara no ha acabat de quantificar els danys i el seu alcalde, Isidre Felip, admet que serà "complicat". El que sí que ha detallat és que els forts vents van afectar 18 propietats privades, dues granges i el santuari de la Salut de Terrades.

A nivell d'ajuts, la Diputació de Girona s'ha compromès a estudiar una línia de subvencions per reparar edificis i espais públics i a assessorar als particulars. El Consell Comarcal, en canvi, es farà càrrec de la retirada de les restes d'uralita de les cobertes i instal·lacions que el vent es va emportar.

El fenomen registrat a Navata

Gironella ha explicat que des del servei meteorològic els han confirmat que el que va sorprendre diversos municipis aquell matí de l'endemà del dia de Reis va ser un tornado. Ho confirmaria així el fet que l'estació meteorològica de Navata registrés (a uns 250 metres del fenomen) vents de fins a 155 quilòmetres per hora. Això, de fet, és el que els ha d'ajudar a treballar per aconseguir les ajudes necessàries perquè el poble pugui recuperar-se dels desperfectes.

I és que els forts vents van recórrer una distància d'entre quinze i vint quilòmetres travessant Navata, Cistella, Terrades i Darnius. Segons va informar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya, es creu que el fenomen hauria estat de categoria EF1 o EF2 i que els vents ocasionats per la columna d'aire estarien per sobre dels 150 quilòmetres per hora.