Girona ofereix dotze llits a persones sense sostre per dormir durant els mesos de fred

No exigeixen cap requisit als usuaris

L'Ajuntament de Girona ha habilitat un nou espai amb dotze llits perquè persones sense sostre hi dormin durant els mesos de fred. El nou recurs entra en funcionament aquest dimecres mateix i està previst que estigui obert fins el 15 de març, tot i que dependrà de la climatologia.

L'objectiu és que els indigents que rebutgen els recursos socials habituals (com ara la Sopa) tinguin un lloc on dormir i amb "exigència zero". La diferència principal és que als usuaris d'aquest nou espai, situat a l'edifici de les Sarraïnes, no els hi exigiran ni documentació ni cap visita amb el treballador social, com si passa al circuit habitual.

A més, l'espai està gestionat per voluntaris i són persones que en algun moment havien viscut al carrer però han pogut sortir d'aquesta situació.

Sense sostre

A Girona hi ha entre 100 i 125 persones sense sostre que dormen al carrer, en caixers, portals, naus abandonades o espai ocupats. Sovint, aquestes persones rebutgen entrar al circuit habitual que estableix programes de millor que tenen com a objectiu que acabin deixant el carrer. Per evitar que durant els mesos de més fred dormin a la intempèrie, l'ajuntament ha habilitat un nou espai amb dotze llits a l'edifici de les Sarraïnes que s'anomenen "d'exigència zero".

Des d'aquest dimecres, l'espai estarà obert des de les vuit del vespre fins a les vuit del matí i no s'exigirà cap requisit als usuaris que vulguin anar-hi a passar la nit. Segons ha explicat la directora de la Sopa, això vol dir que no hauran de presentar documentació, ni complir les normes que sí que hi ha al centre ni tampoc acceptar una cita amb treballadors socials.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha ressaltat que aquest espai el gestionen de forma voluntària persones que havien viscut en la indigència però que han aconseguit sortir-se'n. Els voluntaris reben el suport, també, de personal especialitzat de la Sopa. Així, amb l'intercanvi d'experiències, esperen també poder aprofundir en les circumstàncies personals de les persones sense sostre i trobar la manera de buscar sortides a la situació.

La gestió de l'espai de les Sarraïnes es farà de forma conjunta entre un equip d'unes disset persones voluntàries amb experiència d'haver viscut al carrer, que han fet un seguiment social a La Sopa i que participen en les Trobades amb Sostre, i dos responsables del torn de nit de La Sopa.

En aquest sentit, les normes de gestió i d'ús del centre les establiran els mateixos usuaris juntament amb les persones voluntàries i els tècnics de La Sopa que s'encarregaran de vetllar pel bon funcionament del centre. Entre tots es decidirà, per exemple, a quina hora es va a dormir, a quina hora s'han d'aixecar o com s'organitza la distribució de l'espai, l'ordre i la neteja.

La Sopa compta actualment amb 66 places (16 de les quals de baixa exigència) i 20 més en pisos. A més, cada dia reparteixen entre 100 i 110 àpats. De fet, tot i que a l'espai de les Sarraïnes hi haurà un petit office, no hi haurà cuina perquè compten que els usuaris hauran pogut anar a menjar abans a la Sopa.
  • Madrenas ressalta que el nou espai està gestionat per persones que havien viscut al carrer
  • Rosa Angelats explica en què consisteix el nou espai