Una forta ventada d'aire descendent provoca danys materials a Cistella i Terrades

Hi ha 232 abonats sense subministrament elèctric entre els dos municipis

  • ACN
    Fotos: ACN
  • La teulada d'una nau a terra pels efectes de l'esclafit a Cistella
    La teulada d'una nau a terra pels efectes de l'esclafit a Cistella

Ensurt important el que s'han endut els veïns de Terrades i Cistella a l'Alt Empordà. A primera hora del matí d'aquest diumenge una ventada, suposadament un esclafit, ha creuat les dues poblacions deixant darrere seu destrosses materials, tot i que afortunadament, cap de personal. La mànega d'aire s'ha deixat notar a quarts de vuit del matí, encara de fosc. La carretera que enllaça les dues poblacions ha estat tallada parcialment durant els sis quilòmetres de recorregut. Durant tot el matí i la tarda d'aquest diumenge, Bombers, ADF i veïns del poble amb retroexcavadores, no han donat l'abast a retirar troncs tombats al mig de la calçada.

El panorama dins del nucli urbà dels dos pobles no era gaire millor. A la Plaça de l'Ajuntament de Cistella un cobert aixafava dos vehicles aparcats. Els contenidors estaven bolcats al mig de la plaça i la jardineria urbana ha quedat tombada. També es podien veure sortides de xemeneies de les cases al mig del carrer, a més de teulades enfonsades per efecte del temporal.

La Carolina Sanmartín és la propietària d'un restaurant de Cistella. Assegura que "ha passat molta por" perquè no sabia què estava passant. "De cop hem escoltat un cop molt fort i hem vist com sortia volant l'extractor de la cuina i cedia una part de la teulada", comenta.

Sanmartin subratlla que l'esclafit ha durat poc més de tres minuts i que després els veïns han anat sortint de casa per avaluar els danys. Amb tot, la restauradora està "preocupada" perquè a banda del dany material causat pel fenomen meteorològic, els amoïna que han passat hores sense llum. "Ara hauré de mirar si haig de llançar el què tenia a la nevera", destaca.

Mai vist

Per la seva banda, l'alcalde de Cistella, Enric Gironella, explica que "no havia vist mai" un fenomen com aquest i diu que "està amoïnat" pels veïns de la zona que s'han vist afectats. "Estem acostumats a tramuntanades fortes, però mai de la vida em podia imaginar una cosa com aquesta", ha reblat.

Gironella explica que caldran dies per calcular els danys. "Hi ha molt mobiliari urbà afectat, moltes cases danyades i sobretot pagesos i comerciants de la zona que els ha fet malbé part del seu negoci", concreta.

En aquest sentit, una de les granges més afectades ha estat Can Pujol, situada a escassos dos quilòmetres de Cistella. Allà, l'esclafit ha arrencat les teulades que refugiaven el bestiar, ha tirat parets de la masia a terra i ha arrencat arbres de terra.