Els clients estrangers als comerços de Girona augmenten un 30% els últims dos anys

El sector assegura que els compradors de proximitat es mantenen

Els turistes estrangers s'han convertit en una de les principals fonts d'ingressos dels comerciants gironins. "Si fa una dècada era estrany trobar-se visitants de fora de l'estat a dins dels establiments, ara s'ha convertit quelcom habitual", assegura el president de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer. De fet, des del sector calculen que ha augmentat un 30% en els últims dos anys, en bona part gràcies a la internacionalització de la ciutat, i la bonança econòmica.

Noguer reconeix que les constants activitats culturals, que atrauen visitants d'arreu, han fet que augmentés "de manera evident" el nombre de clients estrangers. "Ara tothom col·loca Girona al mapa i això ens ajuda", comenta.

Un dels principals atractius que porten als turistes a la ciutat té a veure amb el fet que és un dels escenaris on es va rodar Joc de Trons. "Encara ens trobem amb molts fans de la sèrie que venen per aquest motiu", comenta. Temps de Flors o altres festivals culturals, especialment a l'estiu, també són un reclam per al turista de fora.

Per països, els francesos són els qui més s'acosten per una qüestió de proximitat. Tot i això, Noguer reconeix que cada cop es veu més visitants anglesos o alemanys que passen unes hores per Girona, encara que estiguin fent les vacances a poblacions de la costa.

Molt bona campanya de Nadal

Noguer destaca que els comerços han tingut una "molt bona campanya" de Nadal, i en general es mostra "satisfet de com ha tancat l'any. "Des del 'Black Friday' fins ara la veritat és que hem treballat molt, i farem números similars als de l'any passat", reconeix.

Amb tot, el president de l'eix comercial gironí lamenta que la incertesa política va fer caure "lleugerament" les vendes el tercer trimestre. "Vam patir una mica, i és que la gent busca seguretat a l'hora de comprar", destaca.

Amb tot, Noguer no amaga que les bones xifres aconseguides durant la campanya nadalenca han revertit "de sobres" aquesta "petita davallada". "Hem tingut dies puntuals d'un volum de vendes molt alt i hem compensat el què vam deixar d'ingressar a finals d'any", subratlla.

Campanya de rebaixes

En relació a l'inici de la campanya de rebaixes, Noguer té clar que "no suposarà un gran canvi" en el nombre de vendes. De fet, des del sector tenen clar que durant tot l'any "hi ha preus molt competitius" i les rebaixes "no marcaran la diferència.

En aquest sentit, Noguer reconeix que "pot ser que hi hagi més ambient al carrer" de l'habitual però no serà com anys anteriors quan l'inici de les rebaixes feia augmentar "de manera rellevant" el nombre de vendes. "Ara gairebé podem dir que tot l'any és rebaixes", conclou.