Endesa tanca l'accés a la presa de Susqueda per evitar més acrobàcies imprudents

L'alcaldessa del municipi i l'alcalde d'Osor qüestionen l'efectivitat de la mesura

Les persones que vagin a la presa de Susqueda (Selva) es trobaran que ja no poden travessar la passarel·la com fins ara perquè Endesa ha decidit tancar l'accés per motius de seguretat.

Segons publica aquest divendres el 'Diari de Girona', l'empresa vol posar fi a "conductes indegudes, irregularitats i bretolades" i ha decidit impedir el pas d'unes instal·lacions que son de la seva propietat. Des de fa un temps que apareixien vídeos i imatges a les xarxes socials de persones fent salts o acrobàcies de risc en aquest punt emblemàtic i amb vistes privilegiades per l'alçada de la presa.

Endesa ha col·locat una tanca metàl·lica a cada banda de la passarel·la, acompanyada de cartells que informen que està prohibit el pas. Un visitant s'ho ha trobat aquest matí i ha mostrat la seva sorpresa. "No sabia que ja no es podia passar per aquí, és un lloc que ens agrada molt de venir, sobretot perquè aprofitem també per anar fins al santuari del Coll", explica aquest veí Girona que va acompanyat del seu fill. Des del seu punt de vista, entén que la companyia ho hagi fet per precaució, arran de les imprudències d'alguns, però lamenta que això impedeixi fer una cosa que s'ha fet "tota la vida" com és passar d'un costat a l'altra. "Amb prudència i passejant pel mig, no hi ha perill", afegeix.

Susqueda i Osor qüestionen la mesura

Des del territori tampoc es veu amb bons ulls aquest tancament si bé admeten que és propietat d'Endesa i que estan en el seu dret de voler millorar la seguretat a les instal·lacions. L'alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas, es pregunta si realment creuen que dissuadirà els visitants imprudents que vulguin fer-se imatges des d'aquest indret. En el seu cas, però, no pot dir que li hagi vingut de nou perquè la companyia va informar per escrit a l'Ajuntament de la mesura el mes de novembre passat. "No ens pensàvem que fos tan immediat", afegeix. I és que el pròxim 22 de gener presentaran la programació per celebrar els 50 anys de l'embassament aquest 2018. Passejar al llarg de la passarel·la hauria estat una bona experiència per a aquells que encara no ho han fet. Per l'alcaldessa, això desllueix la visita i ho consideren una "nota negativa" per a tota la comarca i la zona del Ter Brugent.

Per altra banda, aquest tancament afecta directament a dues rutes de senderisme que passen justament per la passarel·la. Es tracta d'una ruta GR que ve des de Tossa de Mar i el PR 222 des de Sant Benet del Far. Ara els que vulguin fer aquestes rutes hauran de caminar 4 quilòmetres més per buscar el camí alternatiu.

A Osor, el municipi on està instal·lada la presa, tampoc estant contents. El seu alcalde, Joan Pla, retreu a la companyia no haver-los informat prèviament, com sí han fet amb Susqueda. El batlle comprèn que es faci per seguretat però creu que es podria haver buscat una altra manera. A més a més, considera que la tanca és baixa i que hi poden haver persones que optin per saltar-la o rodejar-la, amb el risc que això comporta.

Tots dos alcaldes tenen previst reunir-se la setmana vinent amb representants d'Endesa per traslladar-los aquestes preocupacions i demanar-los que busquin una alternativa.

Fonts d'Endesa han explicat que és una mesura "consensuada", que fa temps que hi estan treballant amb l'Ajuntament i amb els Mossos i que calia prendre mesures davant els comportaments imprudents d'alguns visitants.