Un informe internacional acusa ''El País'' i ''El Periódico'' de manipular la informació sobre el 21D

També acusa de manca de neutralitat a RTVE mentre TV3 és la més objectiva

Un grup d'observadors internacionals apunten en un informe que la cobertura de la campanya del 21-D per part d'alguns mitjans de comunicació de l'Estat no s'ha fet de forma neutral. Segons avaluen els experts de Democracy Volunteers, que han analitzat durant cada dia de campanya 23 mitjans seleccionats a l'atzar, diaris com 'El País' o 'El Periódico' han donat suport a la campanya per l'unionisme "amb entusiasme". Conclouen que la premsa de Madrid que han analitzat té gairebé en la seva totalitat una actitud negativa cap a la independència de Catalunya i afirmen, en aquest sentit, que hi ha "indicis importants" que la cobertura no ha contribuït a reflectir de manera "justa" el debat polític durant la cursa electoral.
 
L'informe del grup britànic recull també que TV1 i TV2 són "fortament pro unionistes" tot i que "no al mateix nivell" que els diaris espanyols i destaca positivament que TV3 és l'única cadena analitzada que mostra una cobertura "proporcional" amb un "equilibri" entre les dues posicions al voltant del debat independentista.

Pel que fa a les ràdios, destaca que Catalunya Ràdio, que ha rebut "criticisme i una potencial sanció de Madrid", mostra un suport a la independència similar al que mostra RNE en contra d'aquesta.

A més a més, en el text denuncien també la negativa per part de la Junta Electoral a acreditar-los com a observadors internacionals i afirmen que és "clarament una continuació de la política de l'Estat espanyol d'excloure la supervisió de cites electorals". La resposta de la Junta Electoral, annexa en l'informe, indica que la petició no "procedeix" perquè la legislació no "preveu" l'existència d'observadors internacionals.

L'equip d'observadors, integrat per dotze membres del Regne Unit, Irlanda, França, Itàlia i Noruega, va viatjar a Barcelona la setmana abans de les eleccions. Durant la seva estada a Catalunya els diferents membres de l'equip van assistir a les seus i a actes de campanya dels diferents partits a les àrees de Barcelona, Girona i Tarragona.