El Liceu posa en marxa una prova pilot amb partitures digitals

Ho farà en la interpretació del 'Conte de Nadal' de Dickens

El Gran Teatre del Liceu inicia una prova pilot d'implantació de partitures digitals que culminarà aquest dissabte amb la representació del 'Conte de Nadal' de Charles Dickens, un muntatge amb música d'Albert Guinovart i adaptació de text de David Pintó. El director del departament musical, Antoni Pallès, ha assenyalat que el Liceu està just iniciant aquest camí: "El volem fer i està emmarcat dins el procés de recerca i innovació del teatre, el món digital ens ocupa en tots els àmbits i la música no pot quedar al marge i la música clàssica tampoc". Es tracta d'un pas més en la digitalització del Liceu dins del marc del 20è aniversari i la primera col·laboració entre un teatre d'òpera i l'empresa BlackBinder, que per aquesta ocasió ha introduït 10 tabletes que permeten a la formació de cordes de l'Orquestra Simfònica del Liceu no haver de passar pàgines mentre interpreten, visualitzant les partitures de forma contínua i lineal i controlant en tot moment la velocitat i visualització de la partitura, tot adequant-se al tempo d'interpretació.
 
El sistema que està experimentant el Liceu i BlackBinder obre un món de possibilitats per als músics de l'Orquestra, el Cor i per a l'arxiu musical, que a banda de desfer-se del paper, gaudiran de "nombrosos avantatges" com, per exemple, una capacitat d'emmagatzematge il·limitada per a repertori i partitures, la possibilitat de treballar online i offline, evitar problemes amb el vent al tocar a exteriors, compartir de forma automàtica les anotacions i compartir-les amb la resta de músics, entre molts d’altres.

Pallès ha apuntat que treballen en aquesta prova pilot i volen que sigui "una forma de gestionar els materials musicals, des de l'arxiu que prepara els materials fins els treball que es duguin a terme als assajos. És una inversió de futur que assumim com un repte".

Ha destacat que els músics ho han rebut "com un repte i com una cosa que no fa por. A vegades hi ha reticència als canvis, però en aquest cas hem vist que facilita la feina", ha afegit. "Volem que siguin una eina de treball per tota la preparació dels concerts, tots els canvis que es van fent als assajos s'han de poder posar a la partitura i que tots les tinguin al moment".

Ha admès que es una iniciativa embrionària a tots els nivells. Es coneixen experiències diferents, però és "un tema que tothom està obrint, tot i que ha costat i costa una mica de fer-ho, però com a teatre d'òpera ens hi volem posar i no només per ser innovadors, sinó perquè és pràctic".

Es tracta de la primera prova d'una relació amb vistes de futur entre el Liceu i l'empresa BlackBinder, que implantaran aquests dispositius per fases i de forma progressiva. Prèviament, BlackBinder ha treballat amb els millors conservatoris del món (Berklee i New England a Boston, McGill a Montreal o Guidhall de Londres), amb un quartet de solistes de l'Orquestra de RTVE o amb l'Orquesta Sinfónica de Navarra a l'auditori Baluarte de Pamplona l’any 2015.

La prova pilot s'iniciarà amb el 'Conte de Nadal' de Charles Dickens aquest dissabte a les dotze del migdia, un muntatge amb música d'Albert Guinovart i adaptació de text de David Pintó. Els fantasmes del Nadal del passat, del present i del futur envairan el Liceu gràcies a l'espectacular art amb sorra de Borja González de la companyia Ytuquepintas. Pallès ha recalcat que González relatarà amb sorra el moment de la història i aquesta es veurà a través d'una gran pantalla.

Les imatges acompanyaran les veus de la soprano Anna San Martín, del tenor Albert Mora, de la formació VEUS – Cor Infantil Amics de la Unió i de l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per Josep Vila i Jover.

El 'Conte de Nadal' consta de sis parts per a cor infantil, solistes i orquestra i plena de moments melòdics i fantasmagòrics característics de Guinovart i Dickens respectivament. El compositor català presentarà una altra peça coral, la 'Suite Nadalenca', formada per cinc nadales tradicionals compostes per a cor i orquestra que clouran un matí màgic.