L'Estat autoritza la Generalitat a vendre l'antic hotel Panorama a una societat gironina per 1,86 MEUR

Ho ha fet en aplicació de l'article 155

L'antic hotel Panorama, la joia de la corona del llegat dels germans Anlló, ja té comprador. Com ja va passar abans amb altres propietats del llegat, la Generalitat en va obrir la via de la venda directa després que la subhasta de l'edifici –que es va fer al juliol- quedés deserta.

Ara, però, ha estat l'Estat qui ha donat llum verda a la compra. Ho ha fet en aplicació del 155, perquè la intervenció de la Generalitat obliga que sigui la Moncloa qui autoritzi el tràmit. Segons publica avui el BOE, un cop s'hagi completat l'operació, l'antic Panorama passarà a mans d'una societat gironina, Gestim Assessors Financers SL.

Aquesta empresa ofereix serveis d'intermediació financera, es dedica a activitats d'hostaleria i espectacles i també és promotora immobiliària. Comprarà l'hotel per 1.869.000 euros; és a dir, el mateix preu amb què el Panorama va sortir a subhasta. De fet, segons recull l'autorització de l'Estat, que signa el ministre Montoro, "les condicions de la venda no poden ser inferiors a les que es van anunciar a la subhasta pública declarada deserta".

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, assegura que el tràmit permet tancar etapes d'un procés que ja s'ha convertit en "etern" (perquè ja fa quinze anys que els germans Anlló van morir). A més, subratlla que la venda del Panorama –un edifici que fa 3.768 metres quadrats- permetrà que la ciutat sumi noves places hoteleres.

"Qui el compri l'ha de destinar a hotel, perquè aquest és l'ús que té la finca", ha concretat l'alcalde. "Caldrà fer-hi una rehabilitació a fons, però estem contents perquè sabem que, en un futur, Sant Feliu de Guíxols disposarà d'un nou establiment hoteler".

Repartir l'herència

Carles Motas també confia que aviat es pugui constituir "el Govern legítim" per reunir-se amb la Junta Distribuïdora d'Herències i començar a repartir allò que s'ha ingressat fins ara del llegat dels Anlló. En concret, més d'1,2 MEUR (descomptant despeses de manteniment, impostos i càrregues de les diferents finques).

Tot i que encara no s'hagin venut totes les propietats, l'alcalde explica que tenia "el compromís" de Patrimoni d'engegar la distribució de l'herència. La intenció de l'Ajuntament és que allò que s'obtingui del patrimoni dels Anlló es pugui destinar a l'Asil Surís i al futur Museu Thyssen.

A més, Carles Motas recorda que l'acord al qual havia arribat amb la Generalitat també comprenia destinar un dels antics hotels –en concret, el Mediterraneo- a fer-hi habitatge social.

Més de quinze anys

Els dos germans Anlló, Joan i Francesc, van morir l'any 2002 sense haver fet testaments ni tenir descendència. La seva herència estava formada per múltiples propietats, entre les quals hi havia nou hotels a Sant Feliu de Guíxols, diverses finques, habitatges (entre els quals, un pis a Barcelona) i aparcaments.

Com estableix la llei en aquests casos, el patrimoni dels dos ganxons va passar a mans de la Generalitat per sortir a subhasta. Els diners que se n'obtinguin s'han de destinar a projectes socials o d'interès cultural.

Descomptant el Panorama, que ara ja té comprador, encara hi ha diverses finques pendents de vendre. En concret, els antics hotels Rex II, Regente i Mediterraneo (que el consistori vol destinar a pisos socials) i una casa al carrer Mossèn Jacint Verdaguer.