Mig miler de persones canten nadales per reclamar la llibertat dels presos polítics a Girona

Òmnium, ANC i Músics per la Llibertat reuneixen centenars de persones

Centenars de persones han participat en la cantada de Nadales 'Un cant a la llibertat' que han organitzat Òmnium Cultural, l'ANC i Músics per la Llibertat a diferents municipis catalans per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn. El groc, com no podia ser d'una altra manera, ha tingut un gran protagonisme, ja que els cantaires portaven barrets de Pare Noel d'aquest color. En el cas de Barcelona, la cantada s'ha celebrat al costat de la presó Model amb 3.500 persones, segons la Guàrdia Urbana. La primera peça que s'ha interpretat, precisament, és l'adaptació de la cançó 'Quan somrius', de Josep Thió, feta expressament per a l'ocasió. També hi ha hagut cantada a Tarragona, Lleida i Girona, així com a Sant Vicenç dels Horts i Santa Perpètua de Mogoda, municipis de Junqueras i de Cuixart, respectivament.
 
Nadales i crits de 'Llibertat presos polítics' s'han fet escoltar a diferents municipis de Catalunya la vigília de Nadal per reclamar que Cuixart, Sànchez, Junqueras i Forn puguin tornar a casa. A Barcelona s'ha escollit com a escenari la rodalia de la presó Model, que va acollir presos polítics durant més d'un centenar d'anys i que justament s'ha tancat aquest any. La cita ha aplegat 3.500 persones segons la Guàrdia Urbana.

A totes les cantades s'ha estrenat una nadala feta expressament per a l'ocasió, l'adaptació de 'Quan somrius' interpretada per Bikimel, Montse Castellà, Gemma Humet, Pemi Fortuny, Ivette Nadal, Jo Jet i Maria Ribot, Jofre Bardagí, Joan Reig, Albert García, Natxo Tarrés, Marc Riera i Guillem Boltó (Doctor Prats), Paula Valls i David Carabén. La presentació de la cantada de Barcelona ha anat a càrrec de Nu Miret i la lectura de poemes ha estat protagonitzada per Pep Planas, Bikimel Vicky de Clascà i Oriol de Balanzó.

A Girona, més de 500 persones han participant en la cantada de nadales. La plaça del Vi s'ha tenyit de groc per, segons ha explicat el president d'Òmnium a Girona, Sergi Font, per fer arribar "l'escalf" del Nadal als "presos polítics". Els 'Músics per la llibertat' s'han encarregat de dirigir el cor. L'última cançó, 'Quan somrius', s'ha enregistrat des de càmeres situades a diferents punts de la plaça del Vi per acabar fent un muntatge i fer-lo arribar a Junqueras, Forn i els 'Jordis'.

A la ciutat de Lleida la cantada ha congregat prop de 400 persones a la plaça de la Paeria, que ha quedat pintada de groc per les gorres nadalenques d’aquest color que portaven els cantaires. L’acte s’ha fet enmig d’un ambient gèlid i boirós que no ha desanimat els participants. Ha començat amb la lectura del manifest de Músics per la Llibertat i ha acabat amb 'Els Segadors' després d’interpretar 'Santa Nit', 'Les 12 van tocant', 'El noi de la mare', 'El cant dels ocells' i 'l’Estaca'. També s’han repetit llargament les consignes de ‘No esteu sols’ i ‘Llibetat’.

A la capital del Segrià demà, dia de Nadal, hi ha una nova convocatòria a les vuit del vespre per cantar cançons nadalenques per demanar l’alliberament dels polítics i líders socials empresonats, tal com s’ha fet cada dilluns en les darreres setmanes.

Unes 400 persones han participat a la cantada a Tarragona. També vestits amb barrets de Pare Noel de color groc, els participants han seguit les partitures de les peces acompanyats d’un violí, una flauta travessera i una guitarra de membres de Músics per la Llibertat. Des de la plaça de la Font s’han pogut sentir cançons tradicionals com ‘Les dotze van tocant’ o ‘Santa nit’, però també ‘Quan somrius’, en record als presos, ‘L’estaca’ i ‘El cant dels ocells’. La trobada ha acabat amb crits reclamant la llibertat dels presos.