Gemma Geis (JxCAT): ''A les comarques gironines ha guanyat la candidatura del president legítim''

Ciutadans veu els 4 diputats com una prova que el partit "no té sostre"

Moments inicials de contenció i, poc després, eufòria desfermada a l'Hotel Ultònia de Girona on Junts per Catalunya (JxCat) celebrava la nit electoral. La victòria de la formació ha estat clara malgrat que el darrer moment han perdut el vuitè diputat. Els assistents han rebut a la candidata, Gemma Geis, a crits de "president Puigdemont" i "independència". Entre ells, hi havia la dona de Carles Puigdemont, Marcela Topor. Visiblement emocionada, Geis ha iniciat el seu discurs afirmant que malgrat el recent "naixement" de la formació, han guanyat les eleccions a les comarques gironines. "Ha guanyat la llista del president legítim", ha afegit.

La candidata gironina, que s'ha estrenat aquests comicis en el món de la política, ha assegurat també que la victòria del "bloc independentista" ha "derrotat" el 155 i ha afirmat que això els ha de donar "forces" perquè torni el "president legítim". Geis també ha tingut paraules d'agraïment per a totes les persones que li han donat suport en les darreres setmanes i ha demanat als presents que li segueixin fent "confiança".

La cap de llista també s'ha referit a altres formacions assegurant que, malgrat utilitzar altres recursos, JxCat ha aconseguit guanyar. "I ho hem fet amb esforç, determinació i dignitat", afirma.

Geis també ha tingut un record per als consellers destituïts i als 'Jordis', que continuen a la presó. "Quan em vaig presentar a Barcelona vaig dir que no beuria cava i no en beure fins que el president i tothom hagi sortit de la presó", ha afirmat.

Eufòria a Ciutadans

Un dels grans vencedors de la nit ha estat Ciutadans. Els quatre escons a la demarcació de Girona suposen doblar els resultats del 2015, i empatar amb Esquerra com a segona força – malgrat que amb menys vots que els republicans -. El candidat per Girona a la demarcació, Jean Castel, considera un "èxit estrepitós" el resultat i ha demanat als partits independentistes que "no tornin a parlar en nom del poble de Catalunya".

Castel ha agraït la campanya que han dut a terme a Girona on recorda que han crescut un 60% des de les primeres eleccions i ha vaticinat un "gran resultat" en les properes municipals. "Girona, com Catalunya, és plural i els ciutadans ho han deixat clar", ha reblat el candidat de Ciutadans. En aquest sentit, Castel ha animat a la cinquantena de militants del partit taronja assegurant que "no tenen sostre".

Finalment, el candidat, visiblement emocionat, ha lamentat que les forces independentistes "encara sumen la majoria", però ha deixat clar que Catalunya "ha votat perquè Inés Arrimadas sigui la presidenta del Parlament".

ERC rep els resultats amb alegria continguda

A la seu d'ERC, la nit s'ha viscut amb alegria continguda. La cap de llista, Dolors Bassa, ha fet una valoració molt positiva de la participació i ha assenyalat que, "contra tot pronòstic", l'independentisme en el seu conjunt "ha aconseguit més vots". Pel que fa en clau gironina, s'ha felicitat per haver aconseguit els 4 escons que, sumats amb els 7 obtinguts des de JxCAT, igualen els 11 aconseguits fa dos anys. Un fet que, segons ha precisat, s'ha aconseguit després d'haver viscut una campanya en inferioritat de condicions respecte altres partits ja que es "va afegir a mitja campanya perquè estava a la presó". Malgrat tot, ha agraït emocionada la feina que han fet els seus companys de llista quan no hi era, tot demostrant que són un

Per la seva banda, el diputat republicà Roger Torrent ha admès que "el factor Puigdemont era important i s'ha notat" i ha felicitat JxCAT per haver guanyat a la demarcació.

El PSC no obté el segon escó pel "vot útil" no independentista

El cap de llista del PSC, Rafel Bruguera, ha destacat que el partit ha millorat els resultats dels anteriors comicis amb més vots. Tot i això, ha lamentat no haver pogut assolir el segon escó que s'havien fixat com a objectiu, entre altres coses perquè en aquests comicis s'han presentat juntament amb Units per Avançar (l'antiga Unió Democràtica). A falta d'estudiar i analitzar les dades de la demarcació, Bruguera ha admès que en aquestes eleccions "una part important del vot útil independentista ha anat a Ciutadans" que ha doblat el nombre d'escons. Finalment, s'ha compromès a treballar per aconseguir el "diàleg" i el "respecte a la legalitat" que creu "molt necessari" a partir d'ara per aconseguir "més autogovern i una millor Catalunya

La CUP destaca l'ostracisme del PP

Per la seva banda la candidata de la CUP per Girona, Natàlia Sánchez, no amagava la seva satisfacció per haver sortit escollida com a candidata al Parlament, si bé reconeixia que la ciutadania "ha apostat per Esquerra i JuntsXCat". Amb tot, la figuerenca ha posat en valor el resultat del PP a la demarcació. "El partit que ha posat en marxa el 155, és extraparlamentari a Girona", ha ressaltat.

Sánchez ha agraït el suport dels votants reconeix que a Girona han pogut "consolidar" l'escó, fet que "mostra el compromís de bona part de la ciutadania".

El PP, sense representació

La pèrdua de l'únic diputat que el PP tenia a les comarques gironines s'ha rebut amb cares llargues i decepció. La candidata, Maria Àngels Olmedo, ha admès que aquests no eren els resultats "esperats" però ha assegurat que seguiran treballant per recuperar la representació a la demarcació.

"No estem contents però vull agrair a tota la gent que ens ha fet confiança", ha insistit. Olmedo no ha volgut entrar a valorar si el vot "popular" s'ha desplaçat a Ciutadans. "Els catalans i catalanes han votat el que han votat", s'ha limitat a dir. "A partir de demà haurem de fer les valoracions i veure què ha passat", ha afegit.

Planagumà es queda fora

Una de les incògnites era saber si el candidat de Catalunya ECP, Llorenç Planagumà, mantindria l'escó que Catalunya Sí que es Pot va aconseguir fa dos anys i mig, en aquella ocasió amb Marc Vidal. Planagumà ha reconegut que "no era gens positiu" el resultat i ha lamentat que "s'hagi polaritzat tant" la campanya en l'eix nacional i no en l'àmbit social.