La Cambra de Comerç de Girona assegura que el boicot a les empreses gironines és anecdòtic

Espadalé explica les eleccions per rellevar-lo seran al setembre del 2018

El president de la Cambra de Comerç assegura que el boicot que les empreses gironines pateixen per part d'Espanya arran de la situació política a Catalunya és "mínim". "Sí que alguna se'ns ha queixat que ha tingut algun problema, però són poques", ha dit Domènec Espadalé.

El president també ha explicat que, de la mateixa manera que Poma de Girona va haver de retirar etiquetes, hi ha hagut empreses que han optat per aquesta solució a l'hora d'evitar descensos de comandes. I d'altres que, directament, les han traduïdes al castellà. Però ja ha precisat que es tracta de casos anecdòtics.

A més, Espadalé també ha fet notar que el boicot acabaria convertint-se en un peix que es mossega la cua. "Hi ha empreses gironines que, a l'hora d'elaborar els seus productes, fan servir matèria primera de diferents punts de l'Estat; per tant, si les perjudiquen a elles, també ho fan a l'altra part", ha afirmat el president de la Cambra de Comerç.

La situació que es viu ara, però, és diferent de la que hi va haver a l'octubre. I no va venir donada pels petits consumidors, sinó per les grans cadenes de distribució. "Aquell mes, el sector alimentari sí que va patir una frenada de comandes i de vendes", ha explicat el vicepresident i empresari carni Joaquim Maria Caula.

A partir del novembre, però, Caula ha precisat que la situació es va frenar i que, a hores d'ara, les vendes del sector a l'Estat se situen als mateixos nivells que anys anteriors. Possiblement, també, coincidint amb l'arribada del Nadal (una època en què s'incrementa el consum).

Les eleccions, al setembre

La situació política a Catalunya, però, sí que provocarà que s'endarrereixin les eleccions a Cambres. Com a mínim, aquesta és la percepció que té l'empresariat.

Per celebrar els comicis, hi ha temps fins al 30 de setembre del 2018 i, segons ha concretat Espadalé, la sensació és que aquest termini "s'esgotarà". "En un primer moment ens pensàvem que podrien ser al maig-juny, però ara ja preveiem que, anant tot bé, les eleccions cauran al setembre", ha avançat Espadalé.

De totes maneres, la Cambra de Comerç de Girona ja ha començat a engegar la maquinària de cara a aquests comicis, que suposaran un relleu al capdavant de l'ens (perquè Espadalé ja ha anunciat que no repetiria). De moment, s'ha exposat públicament el cens de les empreses i s'està treballant perquè la votació sigui electrònica.

Per últim, Espadalé també ha dit que, d'ençà que la Cambra va decidir sortir del Patronat de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), des de l'entitat no els han dit res. Sí que ha precisat, però, que avui mateix, i com cada any, ha rebut la felicitació de Nadal del rei Felip VI. "Considero que, en aquest sentit, és molt correcte; ara jo li he de respondre", ha conclòs.