Jutgen l'acusat d'intentar cremar viva la seva dona embarassada a Salt

La víctima diu que l'agredia constantment amb cops de puny i puntades de peu

L'Audiència de Girona ha començat a jutjat l'acusat d'intentar cremar viva la seva dona embarassada calant foc al pis que compartien a Salt (Gironès). Els fets van tenir lloc l'1 de gener de l'any passat en un pis del carrer Torras i Bages.

El processat, que s'enfronta a 34 anys i 11 mesos de presó, no declararà fins al final del judici. Qui sí que ho ha fet avui, però, ha estat la víctima. Visiblement nerviosa i molt afectada, la dona ha relatat que l'acusat –amb qui s'havia casat feia poc més d'un any- la tenia totalment "sotmesa". No la deixava sortir de casa, li controlava quina roba vestia i també la vexava i agredia constantment.

Aquell matí de Cap d'Any, la dona ha explicat que el processat li va llançar un armari per damunt, la va tapar amb roba i un matalàs i hi va calar foc amb un encenedor. "Se'n va anar i em va deixar allà", ha relatat entre sanglots. Aleshores, ella estava embarassada de set mesos. A més de la presó, el fiscal també demana que el processat, que té 44 anys i és d'origen magrebí, no es pugui apropar a ella durant 15 anys.

El relat

Quan van tenir lloc els fets, la víctima portava casada un any i escaig amb l'acusat. Segons ha relatat davant del tribunal, l'home la tenia "totalment sotmesa". La deixava tancada amb clau a dins del pis, li controlava el telèfon i la roba que portava i, fins i tot, l'obligava a parlar amb les seves amigues a través de la finestra (sense que pogués sortir al carrer).

La dona també ha explicat que els únics diners que entraven a casa eren els de l'ajuda que ella cobrava (426 euros al mes). "Però ell sempre se'ls quedava tots", ha declarat la víctima. "Ell m'explicava buscava ferralla, però ni ho sé", ha precisat, quan el fiscal li ha demanat a què es dedicava l'acusat.

"No podia fer res, ell em manava", ha explicat la dona. La situació, a més, també s'acompanyava, d'amenaces, insults i agressions constants. La nit abans dels fets, la vigília de Cap d'Any, el processat va arribar cap a les deu a casa seva. "Venia enfadat, com de costum", ha precisat ella. "Em va estirar pels cabells, em va empènyer contra la paret i va tirar a les escombraries el menjar que havia preparat", ha relatat.

Després, l'acusat va marxar del pis i no hi va tornar fins passada la mitjanit. L'endemà al matí, quan ella es va aixecar, va veure com l'home li havia amagat el carnet de seguiment de l'embaràs. "Jo volia marxar del pis, i quan li vaig demanar on era, només em va dir que no me la pensava donar", ha relatat la víctima.

Cops de puny i puntades de peu

El processat va anar a dutxar-se i, durant l'estona que estava al bany, la dona va poder trobar la targeta amagada en una de les lleixes del menjador. Quan l'acusat va sortir del lavabo i va veure que havia descobert l'amagatall, va començar a rebotre tot de coses per terra. La dona ha explicat que va anar de dret cap a ella per colpejar-la, però com que anava moll, va relliscar, va caure i es va tallar.

"Això encara el va enfurismar més; va començar a donar-me cops de puny i puntades de peu, i jo m'arrossegava per terra intentant protegir-me la panxa", ha relatat la víctima, que aleshores estava embarassada de set mesos. La dona va entrar a l'habitació i, segons ha dit, va ser llavors quan l'acusat la va intentar cremar viva.

"Se'n va anar deixant-me allà"

L'home va trencar un armari i li va llançar pel damunt. "Vaig intentar aixecar-lo, però tenia la cama atrapada i no podia; pesava molt", ha dit. Després, el processat la va començar a tapar amb roba i un matalàs, "va agafar un encenedor, va calar-hi foc i se'n va anar deixant-me allà", ha dit la dona entre sanglots.

"Li vaig demanar moltes vegades que m'ajudés, però no ho va fer", ha explicat. Mentre les flames pujaven i una intensa fumèrria negra s'escampava per tot arreu, la víctima ha dit que no va deixar de cridar demanant ajuda. Va ser un desconegut qui, després d'escoltar-la, va entrar a l'habitació i la va alliberar.

Un cop va poder sortir fora l'edifici, la dona ha explicat que el processat la va amenaçar, dient-li que no expliqués res del què havia passat ni a la policia ni al personal de l'ambulància. "Volia que digués que el foc va originar-se arran d'un curtcircuit", ha precisat. Per últim, la víctima, que ha declarat sense tenir contacte visual amb el processat, ha dit que té "molta por" i que no vol que l'indemnitzin, sinó tan sols que el seu exmarit no es pugui apropar a ella mai més.

Dues versions

Aquest matí, per la sala de vistes de l'Audiència de Girona també han declarat diversos testimonis. Un d'ells, l'amiga de la víctima, ha explicat que el processat la tenia controlada del tot i que la picava sovint.

Per la seva banda, un policia local de Salt, que va anar fins al lloc de l'incendi, ha explicat que quan va arribar a l'habitatge, va veure el processat llançant galledes d'aigua a l'interior del pis des del carrer estant. L'agent també ha dit que, abans que la dona entrés a l'ambulància, l'acusat va estar parlant amb ella una bona estona i que se'l veia "molt nerviós".

Aquesta versió, però, xoca amb la d'un altre testimoni, que aleshores vivia al bloc i que era amic del processat. Durant la seva declaració, aquest veí ha explicat que, quan es va declarar l'incendi, ell va baixar fins al pis i que va ser l'acusat qui li va obrir la porta des de dins. "Em va demanar que anés a buscar una llanterna i cubells d'aigua", ha explicat.

34 anys i 11 mesos

Per aquests fets, l'acusat està en presó provisional des del 3 de gener de l'any passat. El fiscal l'acusat d'intent d'assassinat i temptativa d'avortament amb una agreujant de parentiu, a més d'un delicte d'incendi, dos de maltractament i un altre de maltractament habitual. Per tot això,, demana que se'l condemni a 34 anys i 11 mesos de presó.

A més, també reclama que no es pugui apropar a menys de 500 metres de la dona durant 15 anys i que se li retiri la pàtria potestat del fill que van tenir en comú durant 5 anys. En matèria de responsabilitat civil, sol·licita que el processat indemnitzi la víctima amb 10.000 euros. El judici continuarà aquest dimarts a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona.