Quatre pobles de la Garrotxa no posen llums de Nadal als carrers en solidaritat amb els presos polítics

Són Argelaguer, Mieres, Castellfollit de la Roca i Montagut

Els carrers de quatre pobles de la Garrotxa no llueixen aquest any les tradicionals llums de Nadal en solidaritat amb els "presos polítics". Els ajuntaments d'Argelaguer, Mieres, Castellfollit de la Roca i Montagut i Oix han fet aquest gest per denunciar que "hi haurà famílies que no es podran reunir senceres" aquestes festes. La fórmula escollida varia en cada lloc. A Castellfollit de la Roca, per exemple, han concentrat les llums a la plaça major i a Mieres només tenen un arbre amb llums i llaços grocs. "És el nostre petit gest davant la situació anormal que viu el país", explica l'alcalde d'Argelaguer, Artur Ginesta.
 
Ginesta ha explicat que han volgut aportar el seu "petit gest" ja que "aquest Nadal hi hagi famílies on faltaran membres a taula perquè hi ha presos polítics i persones exiliades". La idea va començar a agafar forma el dia en què els líders de l'ANC i Òmnium Cultural –Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- van entrar a presó.

El que han fet ha estat prescindir de tota la il·luminació que cada any posaven als carrers i entrades del poble. Algunes associacions, a més, han optat per substituir els punts on posaven llums amb llaços de color groc.

On també han optat per una mesura similar és a Mieres. L'Ajuntament afirma que ha estat una decisió "transversal" perquè algunes persones del poble els van fer arribar aquesta proposta. El seu alcalde, Enric Domènech, explica que aquest any no han posat cap llum als carrers. L'únic que han fet ha estat decorar un arbre que hi ha a davant de l'escola amb llums i llaços grocs. "És el nostre granet de sorra per denunciar el que està passant al país".

D'altra banda, a Castellfollit de la Roca aquest any tampoc hi ha il·luminació festiva. "L'equip de govern del poble ha decidit no il·luminar els carrers principals en solidaritat amb les famílies catalanes que no es podran reunir senceres aquest Nadal", expliquen en una nota informativa que han difós als veïns. El que han fet ha estat concentrar-les a la plaça major.

Finalment, Montagut i Oix ha optat per prescindir de les llums i decoracions de Nadal al poble i només ha posat tres estrelles a les dues esglésies del municipi i al cim d'una muntanya propera, els seus indrets habituals. No les encendran fins la setmana vinent i només durant uns dies, han confirmat des de l'Ajuntament.