Centenars d'autocars surten d'arreu de Catalunya cap a la manifestació de Brussel·les

"Anem a aportar el nostre granet de sorra per la independència"

Els autocars ja fan via cap a la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium sota el lema 'Omplim Brussel·les'. Només entre les dues entitats, arreu del país n'han omplert 250. Però a aquests s'hi han de sumar tots aquells que, entre ahir i avui, també sortiran cap a la capital d'Europa, i que han muntat ajuntaments, entitats o –fins i tot- particulars.

A Girona, a primera hora de la tarda han sortit set autocars de l'aparcament de Fontajau. Els dos primers, amb 55 places cadascun, els han organitzat l'ANC i la Fundació Llibreria Les Voltes. Els altres cinc s'han omplert gràcies a la iniciativa d'una veïna de Lloret de Mar (Selva), la Natàlia Beltran, que va decidir organitzar-ne un i n'ha acabat omplint quatre més.

"Fins i tot, avui mateix teníem peticions per venir amb nosaltres a Brussel·les, i n'hi ha una cinquantena que ja no hem pogut atendre", explica Beltran. La lloretenca ha omplert autobusos arreu de la comarca de la Selva. Explica que va decidir organitzar-los perquè calia anar a Brussel·les a reclamar "que la gent es pugui expressar". "Molts de nosaltres ens sentim maltractats", explica.

Aquests cinc autocars, després de la manifestació de Brussel·les, faran nit a París –a Brussel·les els hotels estaven plens- i tornaran cap a Catalunya dijous al vespre. Els dos de l'ANC, però, ho faran demà tan bon punt acabi la manifestació.

"Som i serem catalans"

Entre els gironins que van a Brussel·les hi ha en Lluís Xicoira, d'Ullastret (Baix Empordà). "Anem a aportar el nostre granet de sorra per la independència i la República, i que el president vegi que estem al seu costat", explica. "Som i serem catalans tant si es vol com si no", hi afegeix, dient que els diners del viatge "estan molt ben gastats" i que els inconvenients d'anar i tornar "no compten, sinó que ens honoren com a poble".

"És important que es respecti la nostra dignitat, per això vaig a Brussel·les; no ens hem de deixar trepitjar", explica una infermera gironina que ha treballat de nits i que, just sortir de la feina, ha anat a agafar l'autobús. "Anem a donar suport al nostre Govern, que el tenim a l'exili, i esperem que Europa ens entengui", hi afegeix l'Enric Castanyer, de les Planes d'Hostoles (Garrotxa), i que va Brussel·les amb la seva cunyada i el seu nebot.

Entre els qui avui han agafat els autobusos a Fontajau també hi havia la Vera Zotov. Viu a Lloret de Mar i va arribar a Catalunya ara fa setze anys procedent de Rússia. Explica que va a Brussel·les amb la seva neta perquè, durant aquests anys, ha entès "que Catalunya estaria molt millor essent independent".

Estelades i lots amb gorro, bufanda i taps

Dalt dels autobusos, les estelades, els llaços i les peces de roba de color groc es poden veure a molts dels seients. A més, també hi ha qui ha fet anar la imaginació. Aquest és el cas de la Bouchra Benlamin, que amb uns amics van decidir fer uns lots expressament per a la manifestació. Costen 2 euros i contenen un gorro, una bufanda i uns taps per a les orelles de color groc. "Ens vam organitzar i els vam comprar per Internet; vam encarregar-ne 240 i ara ja no en queda ni un", explica abans de pujar a l'autobús.

A tots aquells qui van a Brussel·les per carretera, els queden hores de viatge. Hi ha, però, qui ha optat arribar volant al cor d'Europa. Des de Girona, per exemple, des de la Fundació Llibreria Les Voltes s'han emplenat dos vols xàrter, amb capacitat per a 378 passatgers, que demà a les set del matí s'enlairaran des del Girona-Costa Brava. A la mateixa hora, ho faran tres avions més des de Lleida-Alguaire.