Bruguera creu que el suport del PSC a l'article 155 no els passarà factura el 21D

El cap de llista socialista pensa aconseguir tres diputats

El socialista Rafel Bruguera és un dels candidats que repeteix com a cap de llista per Girona. És conscient que les eleccions del 21-D no són com les altres, perquè venen marcades per les conseqüències del procés i l'aplicació del 155.

Creu, però, que el recolzament del PSOE a l'aplicació de l'article no els passarà factura a les urnes. "Vam estar lluitant fins al darrer segon perquè no hi hagués declaració unilateral d'independència i Puigdemont convoqués eleccions, i ho vam tenir a tocar dels dits", explica. "Però és obvi que quan la situació ja va ser irreversible, la llei havia d'actuar i allò que calia era que el 155 s'apliqués el menor període de temps possible", hi afegeix.

Rafel Bruguera assegura que, davant els extremismes, el PSC representa "el catalanisme moderat, no rupturista, que reclama millores en l'autogovern i el finançament sense deixar de pertànyer a l'estat espanyol". Per a ell, ara no és el moment "de fer èmfasi en allò que ens ha dut aquí", sinó de buscar solucions. I per això, defensa que Iceta sigui el nou president de la Generalitat.

Els eixos de la proposta socialista, precisa, passen per recuperar "el diàleg, la voluntat d'asseure's i d'arribar a acords" amb la Moncloa. Pactes que permetin recuperar l'Estatut del 2010, blindar competències (esmenta cultura, llengua, sanitat i ensenyament), impulsar la "bicapitalitat" de Barcelona dins l'Estat i modificar la Constitució en clau federal.

Bruguera recorda que els socialistes ja han començat a fer bandera de la negociació, precisament, a la mateixa llista electoral, incorporant-hi Units per Avançar. "En un altre moment no excepcional, segurament hauríem competit a les urnes; però estem d'acord en allò que és bàsic, la necessitat de teixir ponts, i per això ho hem volgut plasmar a la candidatura", explica el cap de llista.

"Mínim, tres diputats"

En clau gironina, Rafel Bruguera creu que al 21-D hi haurà sorpreses. Ja d'entrada, perquè "bona part de l'opinió pública gironina ha palpat perfectament les conseqüències de la deriva independentista des del punt de vista unilateral". I en allò que respecta al PSC, assegura que encaren les eleccions amb l'objectiu de fer "com a mínim tres diputats" (és a dir, igualant els resultats que van fer el 2010).

Tot i que ara els socialistes gironins només tenien un escó al Parlament, Rafel Bruguera diu que incorporar a la llista Units per Avançar, la formació hereva d'Unió, ja els permet consolidar el segon. "No hem d'oblidar que al 2015 van fer més de 8.000 vots", explica, sumant el seu resultat d'aleshores amb el que va fer el PSC.

Per això, Bruguera ja avança que el seu objectiu és que Girona aporti tres diputats socialistes al Parlament aquest proper 21-D. "Tenim marge de creixement", explica. El candidat socialista evita, però, fer massa travesses amb la resta de partits que concorren als comicis.

Sí que apunta, de totes maneres, que "la correlació de forces de l'espai independentista" es modificarà, i el resultat entre ERC i Junts per Catalunya –tenint en compte que Puigdemont és gironí- serà "més igualat" aquí que en altres territoris. A més, també creu que el PP patirà més en aquests comicis i que, "com a molt com a molt", mantindrà el diputat a la circumscripció.

Més enllà d'això, però, Rafel Bruguera també té clar que l'endemà del 21-D la feina es traslladarà al Parlament (on Girona hi aporta disset dels 135 diputats). "És allà on s'haurà d'imposar el seny, que ens permeti passar del rumb de col·lisió al camí de la solució", assegura el cap de llista. I per això, assegura que la seva "aposta clara" com a president és Miquel Iceta, defugint parlar de posteriors pactes postelectorals amb uns o altres.

Trueta, aeroport i turisme

Rafel Bruguera admet que aquestes eleccions al Parlament no seran com les altres. És conscient que les apostes per la independència o l'unionisme acapararan propostes i debats, però ja alerta que el territori no s'ha de deixar de banda. "Ja ens agradaria debatre sempre sobre el Trueta o l'aeroport, però abans que res cal parar màquines i retrobar el clima de diàleg, la reconciliació que ens permeti tancar les ferides", explica.

No obstant, el PSC no vol que les comarques gironines quedin oblidades en campanya. Per això, assegura Bruguera, els socialistes de Girona ja han fet els deures, presentant un programa "on es recullen quins són els eixos estratègics" que proposa el partit per a la demarcació.

Dins aquesta llista, Bruguera hi situa el nou Trueta, el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, el centre intermodal del Far-Vilamalla o l'aposta "lògica i de calaix" perquè les institucions gironines participin de la gestió de l'aeroport. Però sobretot, en destaca també la necessitat de tenir "un projecte estratègic de turisme", que s'ha de concretar en un gran complex del sector al territori.

"Quan Mas era president, va prometre que Girona tindria una gran infraestructura turística; inicialment, havia de ser l'illa de Blanes, però el projecte no va reeixir", explica Bruguera. "Però la promesa queda i, per tant, la Generalitat té un deute pendent amb les comarques gironines", hi afegeix. "Per tant, això nosaltres ho recordarem al Parlament i li reclamarem que compleixi", conclou el cap de llista del PSC a Girona.