Acaba l'escorcoll al pis dels jihadistes a Figueres després de vuit hores de registre

S'han endut els dos detinguts de 30 i 31 anys

La policia espanyola ha acabat a quarts de dues l'escorcoll al pis dels dos germans detinguts a Figueres per difondre propaganda jihadista. Els agents, que han registrat l'habitatge durant més de vuit hores, n'han sortit amb diverses caixes.

Després, la policia s'ha endut els arrestats, que es tapaven la cara amb jaquetes, en dos cotxes diferents. Els dos joves, de 30 i 31 anys, viuen amb els pares i la resta de la família al primer pis del número 78 de l'avinguda Salvador Dalí.

Feia més de deu anys que resideixen aquí i, segons han explicat els veïns, res feia pensar que podrien estar vinculats al DAESH. La investigació subratlla que piratejaven comptes d'usuaris aliens a simpatitzants d'Estat Islàmic des d'on difonien imatges com ara campaments d'entrenaments amb nens, execucions o afusellaments.

Després de més de vuit hores, la policia espanyola ha acabat pels volts de dos quarts de dues del migdia l'escorcoll al pis dels dos germans detinguts a Figueres per difondre propaganda jihadista. Els agents hi han arribat pels volts de les sis de la matinada en el marc d'una operació en col·laboració amb el Marroc. Els joves, de 30 i 31 anys, estan acusats de formar part d'una complexa xarxa de comunicació vinculada al DAESH. Els agents que han realitzat el registre n'han sortit amb diverses caixes de documentació i, poc després, s'han emportat els nois en dos vehicles diferents.

Els joves residien al primer pis del número 78 de l'avinguda Salvador Dalí, una de les principals vies de circulació de Figueres. Feia deu anys que hi vivien, juntament amb els seus pares i altres familiars. Un dels veïns del bloc, Benjamin Liaño, ha assegurat que mai s'hauria imaginat que poguessin estar relacionats amb un afer d'aquestes característiques. Ha admès que eren "religiosos" però que sempre havien tingut una actitud d'allò més "normal". "Eren gent molt tranquil·la no pensàvem que fossin radicals", remarca.

Segons el ministeri de l'Interior, els detinguts tenien els coneixements de l'organització terrorista per piratejar els perfils socials d'usuaris aliens a la causa del DAEH i així accedien als seus comptes privats sense que els propietaris ho sabessin.

Des d'allà, publicaven imatges de campaments d'entrenaments amb nens, execucions, afusellaments o conductes humiliants per a les víctimes dels atemptats. En la mateixa operació, la policia espanyola ha detingut dues persones més al municipi madrileny de Parla i una altra a Tànger.

L'operació continua oberta i la dirigeix el jutjat d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional en coordinació amb la Fiscalia.

Tres detinguts a Figueres per jihadisme

Amb aquesta operació, Figueres suma tres detinguts per vinculacions amb l'organització terrorista Estat Islàmic. La primera es va produir l'any 2015. La policia va detenir en dues ocasions una jove de 18 anys per difondre propaganda jihadista.

A principis d'aquest any, la Guàrdia Civil va detenir un altre home d'origen marroquí a la ciutat per pertànyer a DAESH. La detenció es va fer després que les autoritats holandeses emetessin una ordre d'arrest i es detectés que l'home havia tornat de Turquia.