Dos detinguts a Figueres acusats de difondre propaganda jihadista a través d'Internet

Piratejaven els comptes d'usuaris aliens a simpatitzants del DAESH

La policia espanyola ha detingut aquest dimarts a la matinada dos germans a Figueres en una operació en col·laboració amb el Marroc acusats d'administrar una complexa xarxa de comunicació per difondre propaganda del DAESH i que aquesta esdevingués viral mitjançant les xarxes socials, el correu electrònic o programes de missatgeria instantània. Segons el Ministeri d'Interior, una de les novetats en aquest tipus de delicte és que els detinguts tenien els coneixements de l'organització terrorista per piratejar els perfils socials d'usuaris aliens a la causa del DAESH i accedien als seus comptes privats sense que ho sabessin, des d'on publicaven imatges de, per exemple, campaments d'entrenaments amb nens, execucions i afusellaments i conductes humiliants per a les víctimes dels atemptats amb l'objectiu de crear un clima de terror. En la mateixa operació, la policia ha detingut dues persones més a Parla i una altra a Tànger.
 
Des del març del 2016, els agents van verificar més de 400 publicacions fetes pels dos germans, de 30 i 31 anys d'origen marroquí. En aquest cas, i com a mesura de seguretat, mantenien els seus 'murs' privats, restringint l'accés per controlar a qui anaven dirigits els seus continguts. Un material en què hi ha constatats manuals didàctics sobre la confecció d'artefactes explosius d'elaboració casolana, sobre l'apunyalament de civils o exercicis d'entrenament de 'mujahidins', el que suposa una incitació directa als seus adeptes per cometre atemptats.

L'operació també s'ha desenvolupat al Marroc, on agents de la policia marroquina han arrestat a Tànger un membre del DAESH considerat perillós i acusat de formar part de la direcció de l'aparell propagandístic i que recopilava informació diària i a temps real subministrada pel DAESH. També, elaborava diàriament dossiers actualitzats i dirigits a radicalitzar el major nombre d'usuaris d'Internet, segons el Ministeri d'interior, que també afegeix que l'home presumia d'haver obert fins a 300 perfils a Internet des d'on els internautes es podien descarregar contingut molt violent des d'un sol enllaç. El detingut adoptava nombroses mesures de seguretat i utilitzava paraules clau que permetia als seus adeptes seguir-lo quan els seus perfils quedaven clausurats per continguts inadequats.

Finalment, en l'operació hi ha hagut una quarta persona arrestada al municipi madrileny de Parla, un home marroquí de 44 anys i de nacionalitat espanyola. Juntament amb els altres tres detinguts, també feia tasques d'adoctrinament i captació a les xarxes socials. En aquest cas, segons el Ministeri, no adoptava mesures de seguretat i totes les seves publicacions eren en obert. A més, se l'acusa de fer tasques d'adoctrinament a algunes persones del seu entorn, on enaltia de manera reiterada els atemptats 'kamikazes'. A més, hauria intentant buscar còmplices per dur a terme un atemptat a l'Estat.

L'operació continua oberta i està dirigida del Jutjat d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional en coordinació amb la Fiscalia.