La línia de bus Girona-Sant Feliu de Guíxols estrenarà un sistema portabicicletes

El 'Bicibus' incorpora un remolc videovigilat al darrere del vehicle

La línia de bus entre Girona i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) estrenarà un sistema portabicicletes consistent en un remolc videovigilat que s'incorporarà al darrere dels vehicles. La iniciativa, que s'ha batejat com a 'Bicibus', s'ha de posar en marxa abans d'acabar l'any. Serà la primera de les proves pilot que la Generalitat començarà a fer a les diferents demarcacions, amb la idea d'estendre el sistema arreu de Catalunya. La selecció d'aquest trajecte a Girona, que opera la companyia Teisa, es deu a què és el punt final de la via verda que creua la demarcació i hi ha usuaris que fan el trajecte de tornada amb bus. Ara, però, no se'ls pot garantir que la bodega del vehicle tingui espai suficient. El gerent de Teisa, Àlex Gilabert, ha explicat que "properament" ja vendran de manera anticipada bitllets senzills amb reserva d'espai per carregar la bicicleta.
 
El 'Bicibus' és un nou servei que s'ha d'anar estenent a tota la xarxa de busos interurbans catalans. L'objectiu és facilitar a les persones que es mouen en bicicleta que puguin completar el seu viatge agafant el transport públic. Ara ja existeix aquesta possibilitat però no sempre es té la garantia que la bici entri a la bodega del bus.

Els 'Bicibus' solucionen aquesta mancança amb un remolc al darrere del vehicle que incorpora una càmera de vigilància per controlar que s'emporti la bici el seu propietari i no una altra persona. La primera prova pilot que es farà a tot Catalunya ha de començar aquest mateix mes al trajecte que uneix Girona amb Sant Feliu de Guíxols.

"En aquesta línia ens trobem que, sobretot els caps de setmana, hi ha gent que ens demana si poden fer la via verda amb bicicleta i tornar amb bus", explica el gerent de Teisa, Àlex Gilabert. Actualment, però, el problema és que no els poden garantir aquest espai amb antelació i els aconsellen que vagin a la parada "el més abans possible".

Teisa és un dels principals operadors de transport públic per carretera de les comarques gironines i incorporarà inicialment quatre vehicles per fer aquest i d'altres trajectes ja en funcionament. Durant la primera fase, el servei s'anirà provant a aquesta línia entre Girona i Sant Feliu de Guíxols o a d'altres que transporten habitualment bicicletes, com les del Ripollès i la Garrotxa.

En la segona fase de la prova pilot, que ha de començar a l'entorn de la primavera, es farà una passa més. "Obrirem la venda del bitllet senzill anticipada perquè els interessats tinguin la certesa que podran transportar la seva bicicleta", ha explicat Gilabert.

Convertir un vehicle en un 'Bicibus' suposa un cost d'entre 600 i 700 euros i permet portar fins a quatre bicicletes. La principal petició que els operadors i la Generalitat van presentar era perquè el sistema ja "estigués homologat" i reduís els problemes de la seva implantació.

Tot i que la idea del remolc pugui semblar senzilla, la seva implantació ha portat feina tècnica. Segons ha ressaltat el secretari de Territori i Mobilitat del Govern, Ricard Font, s'ha hagut de treballar en alguns aspectes com "les companyies d'assegurances, els nodes o la inspecció de vehicles entre d'altres".

"Nosaltres vèiem amb fotografies d'altres països que els busos transportaven bicicletes", ha relatat Font. L'objectiu ha estat "fer possible a Catalunya aquesta realitat".

Aquesta iniciativa pilot a Girona es replicarà també en proves a les altres demarcacions catalanes. L'objectiu però és que es vagi estenent a tot el país i, a la llarga, tots els busos interurbans siguin 'Bicibus'. Font ha explicat que, a partir de l'any que ve, "a tots els contractes programa" que faci el Govern "es demanarà que el remolc estigui instal·lat als vehicles".