Els manifestants a Girona per la Diada escullen cridar a favor de la independència

Els organitzadors xifren la participació en 5.000 persones i la Policia Local en 1.600

  • En un moment del recorregut han cremat una estructura que simulava una torre de Molt Alta Tensió © Mariona Vélez
    En un moment del recorregut han cremat una estructura que simulava una torre de Molt Alta Tensió © Mariona Vélez
  • La majoria de manifestants s'han posat darrera la capçalera de la CUP © Mariona Vélez
    La majoria de manifestants s'han posat darrera la capçalera de la CUP © Mariona Vélez

La manifestació a Girona ha tingut tres capçaleres: una que clamava per la independència precedida d'una estelada de grans dimensions organitzada per la CUP, la dels sindicats que criticava la reforma laboral i feia una crida a la vaga general i, finalment, la unitària que sota el lema 'Som una nació, nosaltres decidim' ha aplegat els representants dels partits polítics. La primera, de caire independentista, és la que més gent ha arribat a aplegar, mentre que la pancarta que lideraven consellers, alcaldes i regidors del PSC, ERC, ICV i CiU ha reunit menys ciutadans. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha explicat que han optat per anar darrere aquest lema perquè 'Catalunya és una nació i ens ho han de reconèixer'. Segons els organitzadors s'han aplegat unes 5.000 persones a la concentració, mentre que la Policia Local ha xifrat la participació en 1.600 persones.

D'aquesta manera, les formacions polítiques han volgut mostrar que van 'tots de la mà' per treballar per l'autogovern del país després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. En la mateixa línia, el candidat de CiU per Girona i alcalde de Figueres, Santi Vila, ha afirmat que aquest Onze de Setembre ha de servit per mostrar el malestar dels catalans i ha de simbolitzar que el país vol un canvi en les relacions amb Espanya.

Durant la mobilització, envoltada d'un fort dispositiu policial als edificis governamentals per evitar pintades o atacs, s'han sentit diverses proclames a favor de la independència, reclamant més autogovern o, també, en contra de la línia de Molt Alta Tensió. (MAT). De fet, alguns manifestants han cremat una estructura en forma de torre elèctrica davant de l'edifici de correus. A banda de les diverses capçaleres, la manifestació també ha tingut dos finals. Un a la plaça Catalunya on alguns han continuat la festa amb concerts i el final institucional que ha estat a la plaça del Vi, davant l'ajuntament, on han cantat l'himne d''Els Segadors'.

Per la seva banda, la CUP ha assegurat que el seu acte 'ha superat clarament les expectatives, i ha deixat fora de joc el bloc institucional que anava tot darrere, amb el suport de la majoria de partits parlamentaris, que tot just ha aplegat uns centenars de persones'. Per la CUP, la massiva assistència a la manifestació convocada per l’esquerra independentista ha reflectit, com el 10J, 'la configuració d’un espai independentista que reclama la superació del marc estatutari i l’exercici del dret d’autodeterminació del poble català; i ha esdevingut una nova lliçó a una classe política incapaç de reaccionar amb contundència i valentia en l’actual context polític', expliquen. Amb tot, la CUP diu haver demostrat així, l''encert de mantenir el lema i l’esperit independentista de la manifestació de la Diada un any més, més enllà de les pressions dels partits parlamentaris per rebaixar el discurs'.