Mario Ros (PSC) es converteix en el nou alcalde de Blanes

El substitut de Miquel Lupiáñez tindrà disset regidors a l'oposició

El PSC manté l'alcaldia de Blanes després que l'alternativa que volia capitanejar ICV no hagi tingut prou suport. Els socialistes han fet valer que a les passades municipals van ser la força més votada per proclamar el seu candidat, Mario Ros, com a nou alcalde. El reglament estableix que la força amb més vots a les últimes municipals en fa prou per mantenir el govern si cap candidat alternatiu té majoria absoluta.

Joan Salmeron, d'Iniciativa per Catalunya, ja va anunciar després del ple de renúncia de Miquel Lupiáñez que exploraria la possibilitat de ser alcalde. El seu partit tenia de sortida el suport dels seus quatre regidors i els dos de Batega per Blanes. Tot i això, necessitava cinc regidors més per arribar als onze vots de la majoria absoluta.

Tal i com ha explicat l'ecosocialista en el ple, la primera proposta va ser buscar consens amb el PSC. "Com passa a altres llocs on el resultat és molt ajustat, els dos partits es parteixen l'alcaldia durant dos anys", ha explicat Salmeron. Les urnes van donar cent vots més al PSC que a ICV a les passades municipals.

Aquesta opció, però, no va prosperar i la segona possibilitat va ser buscar els partits de l'esquerra independentista, ERC i la CUP, que tenen dos regidors cadascun. Tot i que hi va haver acostament, es va topar per temes nacionals. "No sumàvem", ha admès l'ecosocialista, que ha volgut agrair la voluntat d'ERC d'arribar a un acord. En tot cas, a Salmeron encara li hauria faltat un vot.

Aquest vot per tenir majoria absoluta hauria d'haver vingut del PDeCAT, que també té quatre regidors, però tampoc es va arribar a cap acord. Al final, durant la votació, ICV i Batega han votat per Salmeron, la CUP ha votat pel seu candidat, Joan Rota, i el PDeCAT i ERC han votat en blanc.

Pel que fa a la resta de partits, PP i Ciutadans ha presentat els seus portaveus com a candidats a alcalde: Salvador Tordera i Sergio Atalaya, respectivament. Com que cap proposta alternativa ha tingut majoria absoluta, la mesa d'edat ha proclamat com alcalde Mario Ros.

Nova etapa, mateixos projectes

Ros va entrar a l'Ajuntament de Blanes el febrer del 2016 en substitució de Susana Ramajo. El número cinc de la llista s'ha convertit en alcalde després que Pepa Celaya i Nicolás Laguna haguessin renunciat formalment al càrrec.

En el seu primer discurs com a alcalde, Ros ha assenyalat les línies que vol desplegar en l'any i mig que queda abans no arribin les eleccions. "La nostra tasca serà fer funcionar bé les àrees de l'ajuntament i acabar els projectes oberts", ha afirmat. Per a Ros aquests mesos de mandat "s'han de guanyar" en benefici de "tot el teixit social" de Blanes.

Concretant, l'alcalde ha parlat del camí de ronda que ha d'anar fins a Lloret, la urbanització de la zona Costa Brava Sud "per millorar la mobilitat", l'arranjament de la Plaça dels Dies Feiners, la promoció vertical de treballadors municipals o l'aprovació del POUM. En la llista de feina també hi ha la rotonda de Ca la Guidó o el servei de polítiques d'igualtat i acollida.

"Són projectes que han de portar Blanes a noves cotes de benestar", ha assegurat en el seu discurs el nou alcalde. En els projectes que transcendeixin el que queda de mandat, Ros s'ha ofert a buscar "espais de consens amplis". Un exemple són els terrenys del projecte de l'Illa de Blanes, cedits per la Generalitat. Amb aquesta eina es pot ajudar a convertir Blanes, segons ha dit, en "la capital de la Costa Brava Sud", ja que ofereix "possibilitats de creixement inèdites a la ciutat".

Mario Ros substitueix en el càrrec Miquel Lupiáñez, que no ha assistit al ple per escollir el seu successor. L'anterior alcalde no ha estat ni esmentat pel PSC i només l'han recordat en els seus discurs els portaveus del PDeCAT i la CUP.