Girona busca la manera d'evitar despenjar la pancarta per la llibertat dels presos polítics

Figueres, Olot, Ribes de Freser i Camprodon ja han retirat el cartell de la façana dels ajuntaments

La pancarta que penja de les balconades de l'Ajuntament de Girona té la imatge d'un llaç groc a banda i banda, i al mig s'hi pot llegir 'Llibertat presos polítics'. El consistori, però, ha rebut avui dos requeriments de la Junta Electoral de zona que insten a retirar-la. El primer l'ha presentat el PPC, i fa referència exclusivament a la pancarta. El segon l'ha entrat Cs i, a més que es despengi el cartell, també insta a retirar "estelades i qualsevol element de color groc" de la façana del consistori.

L'alcaldessa ja ha avançat que l'Ajuntament presentarà al·legacions davant la Junta Electoral. "Nosaltres entenem que, en cap cas, el rètol fa referència a una opció política, sinó a l'exigència de llibertat i de defensa dels drets fonamentals", ha subratllat Marta Madrenas.

El termini que té el consistori per al·legar davant la Junta acaba demà. L'alcaldessa ha lamentat que només se'ls hagin donat 24 hores –de fet, ho considera "extraordinari"- i ja ha dit que intentaran demanar més temps. "Si ens ho permeten, podrem articular millor els nostres arguments; i sinó, haurem de córrer", ha dit. "Esperem, però, que la Junta Electoral entengui que això no va de partits, sinó de democràcia i de la defensa generalista dels drets i les llibertats de les persones", ha precisat.

En cas que la Junta Electoral es mantingui ferma i l'Ajuntament hagi de despenjar la pancarta, Madrenas ja ha avançat però que intentaran trobar una solució alternativa. "Des de l'Ajuntament sempre hem sabut trobar fórmules molt imaginatives", ha dit, sense avançar res més.

Requeriments arreu de la demarcació

La Junta Electoral ha començat a enviar requeriments a aquells municipis que tenien penjats el cartell de "Llibertat presos polítics". El requeriment ordena retirar "qualsevol pancarta, cartell o símbol que infringeixi el principi de neutralitat i específicament els que hagin estat declarats com a partidistes per la Junta Electoral Central, com és el cas de la bandera estelada".

A més de Girona, l'Ajuntament de Figueres també ha rebut el requeriment. En aquest cas, el consistori ha optat per retirar el cartell del balcó municipal, on feia diverses setmanes que li tenia penjat.

Al Ripollès, la Junta Electoral de la zona de Puigcerdà ha enviat el requeriment als ajuntaments de Ribes de Freser i a Camprodon i a ambdós indrets ja s'han retirat les pancartes i els llaços grocs. L'alcalde d'aquest últim municipi, Xavier Sala, ha explicat que ho han rebut "amb sorpresa". I ha precisat que, tot i que ho acaten, consideren que "la llibertat dels presos polítics no és cap acció partidista, sinó un acte de dignitat i en defensa de la democràcia". El material retirat es cedirà a aquells veïns que vulguin fer-ne ús.

A Olot van decidir treure la pancarta aquest dimarts per iniciativa pròpia. Ho van fer després de la concentració setmanal per demanar la posada en llibertat dels consellers i dirigents d'Òmnium i l'ANC.

A Banyoles no han rebut cap requeriment de la Junta Electoral i aquest dijous encara es pot veure la pancarta de Llibertat presos polítics" a la façana. Tampoc l'han rebut d'altres poblacions com la Bisbal d'Empordà ni Santa Coloma de Farners (on en comptes de la pancarta, hi tenen penjat un llaç groc).