Santi Vila assegura que és ''bastant dolorós'' no poder anar a les llistes del 21-D

L'exconseller diu que els sectors moderats "han perdut la batalla" davant els "extremistes"

Santi Vila ha participat al sopar-debat de la XXII Trobada d'Economia de S'Agaró. El conseller dimissionari ja ha admès, d'entrada, que es resistia a anar-hi perquè per a ell és "bastant dolorós" no haver pogut formar part d'una llista electoral. Per a Vila, no poder participar "d'un dels moments més importants" com a polític (en referència al 21-D) l'ha fet sentir "com un metge a qui retiren la llicència o un mestre a qui no permeten ensenyar als seus alumnes".

L'exconseller ha fet servir un símil futbolístic per definir l'atzucac que viu Catalunya. Vila ha comparat la situació actual del país amb la d'un estadi de futbol "inundat" i amb el públic de la grada "excitat". "És un terreny impracticable, que no permet tenir una actitud racional", ha dit.

Per buscar una solució i fer el camp de joc "practicable", Santi Vila assegura d'entrada que cal excarcerar els consellers i els Jordis. "La política no és practicable si tenim gent a la presó", ha subratllat.

L'exconseller de Cultura i Empresa també considera, a més ,que el moment actual mereix "un fort component d'autocrítica" per les dues bandes. I en allò que fa referència al seu pas pel Govern, Vila ha assegurat "que en aquest mes d'octubre terrible, el col·lapse es podria haver evitat". De fet, durant el debat, l'exconseller ha dit que "defensar la independència és legítim", però que s'ha de fer "mitjançant el diàleg i l'Estat de Dret".

"Perdre la batalla"

Al llarg de la seva intervenció, el conseller dimissionari ha qüestionat l'actuació de l'estat espanyol amb l'anomenada 'Operació Catalunya'. Però també la del Govern Puigdemont amb "la gestió post 1-O", que va tirar per terra "l'intent de negociació per intentar evitar el 155".

Vila ha explicat que hi va haver "incomptables gestions" per tancar un acord amb el govern espanyol, amb la implicació d'estaments "polítics, religiosos i socials". L'exconseller també ha precisat que el pacte va estar a tocar, però que al final "la crisi de confiança" va fer que la situació es torcés "en qüestió d'hores".

"És tot massa recent per valorar-ho, però estic absolutament convençut que, al final, els sectors moderats a Catalunya i a Madrid vam perdre la batalla, i els extremistes van fer prevaldre les seves posicions", ha afirmat. I en aquest punt, ell mateix ha interpel·lat els qui l'escoltaven preguntant: "Per què algú com jo està fora del context polític? On hem quedat els partidaris d'una tercera via i d'una solució pactada?"

Mirant cap endavant, Santi Vila s'ha mostrat convençut que al 2018 serà l'any en què es concreti la recuperació econòmica. I de fet, ha tirat de xifres per recordar que, entre aquest gener i setembre, Catalunya ha sumat inversions de més de 7.000 MEUR.

Ara bé, l'exconseller també ha admès que "la gestió política dels esdeveniments a partir de l'1-O" va marcar una "disrupció en aquest camí de creixement" i, per això, ha demanat entesa per "fer possible un nou marc de seguretat i confiança". "Ens espera una agenda intensa, perquè la lesió de la marca Espanya, de la marca Catalunya i de la marca Barcelona estan damunt la taula", ha conclòs.