Sáenz de Santamaría ha visitat Catalunya aquest divendres per primer cop d'ençà que l'Estat va aplicar el 155. La vicepresidenta ha inaugurat la XXII Trobada d'Economia de S'Agaró i, com no podia ser d'altra manera, l'actualitat política –i les repercussions del procés damunt el teixit empresarial- han centrat el seu discurs.
Sáenz de Santamaría ha subratllat que "la manca d'estabilitat política", agreujada després del referèndum, ha "desaccelerat" l'economia catalana. I ho ha exemplificat traient xifres: més de 2.700 empreses que han traslladat la seu social, pèrdues damunt el sector turístic que es poden enfilar fins als 1.800 milions d'euros (MEUR) i "allò que és més important" –ha precisat- risc que la taxa d'atur s'enfili.
Davant d'això, la vicepresidenta ha recordat que l'Estat ha rebaixat les previsions econòmiques de creixement. Però també ha volgut subratllar que aquestes previsions "no tenen per què acomplir-se" ja que "si entre tots prenem les decisions adequades, s'és a temps de revertir el deteriorament greu de l'economia catalana".
En aquest punt, Soraya Sáenz de Santamaría ha volgut posar de relleu que l'aplicació del 155 ha estat un punt d'inflexió. "D'ençà de la seva adopció, la sortida d'empreses s'ha alentit; si abans eren 200 al dia, avui aquesta xifra és de 21", ha afirmat la vicepresidenta. Sáenz de Santamaría, a més, també ha recordat que activar l'article de la Constitució ha permès que la prima de risc "es redueixi en un 62% des del màxim assolit a l'octubre", i que s'hagi situat "a nivells mínims dels darrers dos anys".
"Decidida i proporcional"
La vicepresidenta ha recordat que a l'Estat no li ha tremolat el pols per tirar endavant el 155, i que s'ha fet de manera "decidida però també proporcional" amb l'objectiu de "recuperar l'autogovern a Catalunya". "Jo crec que el 155 i la convocatòria d'eleccions han estat una mostra de respecte a tots els catalans; no s'ha dit que se'ls privava de l'autogovern, sinó que es retornava a la legalitat, i immediatament s'han convocat eleccions d'acord amb la Constitució i l'Estatut", ha subratllat.
"Per això, d'aquí a un mes es podrà votar; s'ha retornat la veu a tots els catalans", hi ha afegit. En relació al 21-D, Sáenz de Santamaría també ha dit que confia que la ciutadania exerceixi "la responsabilitat" quan vagi a votar, perquè al costat de "la factura" del procés -"immensa i difícil de pagar"- també hi ha la "fractura social".
Finançament i infraestructures
Dins la voluntat de "recuperar la concòrdia i el diàleg", Sáenz de Santamaría també ha expressat un desig més enllà del 21-D. La vicepresidenta del govern espanyol ha dit que confia "fermament" que el proper Govern sorgit de les urnes assisteixi tant a les Conferències de Presidents com al Consell de Política Fiscal i Financera, perquè és precisament en aquestes reunions "on es parla de finançament autonòmic i infraestructures". "Ens cal un interlocutor, perquè sinó el diàleg serà impossible", ha insistit.
Sáenz de Santamaría ha criticat al president Puigdemont que no assistís a la Conferència i, aprofitant que l'expresident i senador José Montilla era entre el públic de S'Agaró, ha dit: "Estic segura que Montilla no ho faria mai".
"Evitar mals majors"
Sáenz de Santamaría ha tancat els discursos d'inauguració de la XXII Trobada d'Economia, organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Internacional Olof Palme. El president de la Cambra, Miquel Valls, ha recordat durant el seu parlament les previsions a la baixa de creixement del PIB català que l'organisme ha fet per al 2018 (passant-lo del 2,7% al 2,5%).
Valls ja ha advertit, però, que aquest és un "descens prudent" i que s'ha fet amb la premissa que "Catalunya retorni al camí que marca la Constitució i l'Estatut". "Si el clima d'incertesa actual s'allarga la confiança es deteriora; per això, aquestes eleccions seran clau per a Catalunya, perquè sinó caldrà revisar encara més a la baixa les previsions per al 2018".
El president de la Cambra de Comerç, per últim, també ha volgut posar de relleu el risc que el procés pot suposar per a la marca Barcelona. I sobretot, per a la continuïtat del Mobile World Congress (MWC).
"Des de la Catalunya carlista"
Per la seva banda, la presidenta de la Fundació, l'economista Anna Balletbò, ha afirmat que les conseqüències del procés "són evidents" per a l'economia, però encara "incalculables". Balletbò ha reclamat que a partir del 21-D els empresaris necessiten "un govern català que no treballi per separar" i, fent un símil històric, ha lamentat que l'executiu de Puigdemont hagi governat "des de la Catalunya carlista, que és la d'Amer".
Sobre les eleccions del 21-D, Balletbò també ha demanat "recuperar una part important dels conciutadans" per superar "la situació complexa actual". "Hi ha un milió de persones recuperables, i cal recuperar-les; sempre hi haurà independents, però no pot ser que el 47% dels vots sigui per aquests partits", ha subratllat la presidenta de la Fundació, en referència als darrers comicis al Parlament.
Anna Balletbò també ha apostat per recuperar "la legalitat" i evitar més fuga d'empreses, "perquè sinó –ha dit- aquí al final només hi quedarà la meva perruquera i el meu sabater". Anna Balletbò ha apostat, però, perquè l'Estat enceti el debat sobre la reforma de la Constitució i que també s'abordi la reforma del finançament. "No ens en volem anar, però ajudi'ns", ha dit, interpel·lant la vicepresidenta del govern espanyol.
A més de l'expresident i senador del PSC José Montilla, la sessió d'aquest divendres de la XXII Trobada d'Economia de S'Agaró ha comptat, entre d'altres, amb l'assistència del delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo; el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Fauria; el president de Freixenet, de la Cambra d'Espanya i de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, i el director general de la Fundació bancària 'la Caixa', Jaume Giró.