Els treballadors de la Generalitat denuncien que el 155 els ataca ''directament i bloqueja l'activitat ordinària''

Més de 300 persones s'han concentrat a Girona

Els treballadors de la Generalitat han tornat a sortir al carrer per protestar contra l'aplicació del 155 i la intervenció de l'autogovern per part de l'Estat. Responent a la crida de l'Assemblea de treballadors per a la defensa de les institucions catalanes, s'han concentrat davant les diferents seus de la Generalitat.

A Girona, molts portaven cartells amb el lema 'Llibertat presos polítics' o amb el número 155 tatxat. El manifest unànime que s'ha llegit durant les protestes recull que els treballadors reconeixen "l'autoritat i legitimitat" del president Puigdemont, del seu Govern i de les institucions "que emanen del Parlament escollit democràticament el 27 de setembre del 2015".

A l'escrit, els empleats públics rebutgen "categòricament" tant la intervenció de les finances com l'aplicació del 155, que ha permès a l'Estat "prendre el control" de l'Administració pública catalana. Consideren que haver tirat endavant l'article de la Constitució s'ha traduït en un "atac directe" cap a ells.

"És una clara vulneració dels nostres drets laborals atès que modifica la cadena de comandament, ens deixa en una situació d'incertesa legal i bloqueja l'activitat ordinària de la Generalitat, subratlla el manifest. Els treballadors critiquen que el 155 "afecta el conjunt de la ciutadania i ja està tenint efectes directes en l'execució de programes i activitats", a més d'afectar el dia a dia de l'Administració.

Documents en castellà i informes diaris

Els treballadors asseguren que ara se'ls demana enviar documents en castellà o bé fer "informes diaris i mensuals" de la feina que fan (cosa que abans no passava). A més, també critiquen que la intervenció de l'autogovern es tradueix en "canvis de personal" o places que queden vacants perquè no es cobreixen.

"Avui mateix, nosaltres tenim una companya de reforç que plega perquè ningú li ha tornat a assignar el lloc, tot i que la seva continuïtat estava prevista", ha lamentat Montse Fusté, una treballadora de la Delegació del Govern a Girona. En paral·lel, els empleats públics també critiquen que hi ha problemes perquè els proveïdors cobrin o bé subvencions que no es paguen (com les de les fundacions o esplais de joventut).

"Tot i que la ciutadania no ho nota, perquè se'ls atén amb normalitat, a nivell intern el 155 es deixa notar", subratlla Fusté. Per això, ara, els treballadors de la Generalitat estan recollint tots aquests greuges –a través de la plataforma Servidors.cat- i els faran públics a finals d'any.

Excarceració "immediata"

El manifest que s'ha llegit a les concentracions rebutja "fermament" les accions "repressives" contra càrrecs electes, empleats públics i "tothom que manifesti pacíficament les seves idees polítiques". L'escrit exigeix la "immediata" posada en llibertat dels "presos polítics" (els consellers i els Jordis), la retirada de les ordres internacionals de detenció i entrega contra el president Carles Puigdemont i els consellers destituïts que són a Brussel·les, i la fi dels procediments judicials contra tots ells, la presidenta del Parlament i els membres de la Mesa.

La concentració a Girona ha aplegat més de 300 persones. Després de llegir el manifest, s'ha fet un minut de silenci i els treballadors de la Generalitat han cantat l'himne d'Els Segadors.