L'oposició força un canvi a les ordenances de Figueres amb una rebaixa del 5% de l'IBI

L'alcaldessa, Marta Felip, diu que la proposta pot desestabilitzar les finances

La minoria que ostenta el govern del PDeCAT de Figueres (amb només cinc dels 21 regidors que composen el ple) s'ha tornat de posar de manifest al ple extraordinari d'aquest dijous. Gran part de l'oposició (a excepció de la CUP i ERC) va forçar la celebració d'un ple (que es va suspendre per falta de documentació) i, finalment, a incorporar la seva proposta d'ordenances. Tot plegat, després que el govern anunciés que les congelava, asseguren, sense haver-les negociat prèviament. La seva proposta passa per rebaixar un 5% l'IBI, incloure bonificacions als propietaris que posin a la borsa d'habitatge social els seus pisos buits (passant del 95% previst al 60%), bonificacions del 5% en el pagament de rebuts d'IBI anticipats i domiciliats o una rebaixa a l'impost sobre els vehicles per als models híbrids, entre d'altres.

La proposta ha comptat amb el suport de tots els grups de l'oposició, excepte ERC que hi ha votat en contra i la CUP, que s'ha abstingut. Els terminis legals impediran, a priori, que els canvis es puguin aplicar a les ordenances del 2018 però sí que serien vigents a partir del 2019. L'alcaldessa, però, ha alertat que tot plegat pot tenir conseqüències nefastes per a les finances municipals de la ciutat. De fet, ha explicat que la congelació d'impostos que han tirat endavant tenia com objectiu atendre les recomanacions d'un estudi per garantir l'estabilitat pressupostària.

Malgrat això, ha alertat que no tocar els impostos ja suposarà deixar d'ingressar uns 1,7 MEUR l'any vinent. Una situació que pot agreujar-se amb la rebaixa ara proposada de l'IBI. "Els demano que siguin conscients de la situació i responsables perquè si proposen això també han de proposar mesures de reducció de la despesa per a fer-hi front", ha remarcat. En aquest sentit, ha dit que la proposta de pressupost per a l'any vinent en la qual estan treballant ja inclou 2MEUR menys en despesa corrent. El regidor no adscrit, Manel Toro, però, ha afirmat que la rebaixa de l'IBI és un tema polític i que la "bona situació econòmica" de l'Ajuntament permetria assumir-ho.

Crítiques a la falta de debat

Els grups de l'oposició han criticat que no s'hagi debatut la decisió de congelar els impostos i taxes i la portaveu de la CUP, Natàlia Sànchez, li ha recordat a Felip que govern en minoria i que cal negociar els temes de ciutat. També li ha retret ERC tot i que ha acusat als grups proposants de fer un brindis al sol. De fet, el portaveu del PSC, Pere Casellas, ja ha anunciat que està disposat a parlar-ne un cop aprovat. "La situació és surrealista", ha dit la portaveu d'ERC, Agnès Lladó.