El PDeCAT d'Olot dona l'esquena a ERC i governarà en minoria

El nou cartipàs redistribueix les àrees que tenia el PSC, exsoci de govern

El PDeCAT i Demòcrates d'Olot no veuen necessari formalitzar un nou pacte amb ERC i aposten per governar en minoria el que queda de mandat. L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha agraït aquest dimecres la "bona disposició" d'ERC i la resta de forces amb qui ha tingut converses aquests dies, després que el 9 de novembre el PDeCAT anunciés que trencava el pacte de govern amb el PSC per les circumstàncies "excepcionals" que viu el país i la seva "complicitat" a nivell de partit per l'aplicació del 155.

Malgrat tot, Corominas també ha admès que l'acord amb un nou soci de govern era "difícil", entre altres coses perquè ja s'han superat dues terceres parts del mandat i des de fa uns dies ja hi ha aprovat el pressupost del 2018. "Ara queden més projectes per acabar i que ja estan en marxa i per tant és difícil incloure'n de nous", ha afegit l'alcalde.

Així doncs, l'equip de govern es queda amb els vuit regidors del PDeCAT, un regidor de Demòcrates (Jordi Alcalde). Mentre que a l'oposició hi ha els cinc regidors d'ERC, tres de la CUP, tres del PSC i un d'OEC.

D'altra banda, Corominas assegura que el fet de no acceptar el "govern d'esquerres" que li havia proposat ERC no ha malmès les relacions amb aquest partit. Segons Corominas, ERC s'ha compromès a "garantir l'estabilitat" de l'Ajuntament amb acords puntuals i confia que serà així. Tampoc descarta poder arribar a acords amb la resta de forces, com ara la CUP, OEC o fins i tot el seu exsoci de govern, el PSC, de qui de nou ha agraït la "lleialtat" que ha demostrat durant el temps que han estat dins el govern. I és que Corominas té clar que a partir d'ara hauran de buscar suports per poder tirar endavant iniciatives. "I fins i tot algun dia ens pot passar que perdem alguna votació", ha dit.

La redistribució de les regidories que tenia el PSC

El nou cartipàs que es portarà al ple d'aquest dijous comportarà la redistribució de les tres regidories que assumien els tres representants del PSC. Pep Berga, continua com a primer alcalde i assumeix l'àrea d'Educació (fins ara del regidors socialista Jaume Mir) a banda de les regidories que ja té, entre les quals hi ha Cultura i Atenció a les persones. La regidoria de Territori, Espai Públic i Medi Ambient que tenia el socialista Josep Guix ara es fragmenta i es reparteix entre quatre regidors. D'aquesta manera, Josep Gelis assumirà medi natural, energies renovables i projecte del riu; Jordi Alcalde, la recollida de residus i la neteja viària; Núria Zambrano passarà a tenir Consum i Estanis Vayreda, prevenció i control ambiental d'activitats.

La tercera regidoria de Barris, que fins ara tenia la socialista Mercè Traveria, es repartirà entre 8 regidors a raó d'un per barri, essent l'alcalde l'únic que no n'assumeix.

Pel que fa a la segona tinença d'alcaldia que tenia Josep Guix, aquesta l'ocuparà Estanis Vayreda, que reforça així el seu pas a l'equip de govern. Fins ara era el tercer tinent d'alcalde.

Una altra novetat és la creació d'un càrrec de confiança que s'assumirà amb els recursos que a partir d'ara s'estalviaran amb la sortida dels regidors del PSC i el fet de tenir un tinent d'alcalde menys. Aquesta persona, que encara no s'ha decidit qui serà, passarà a ser un suport sobretot en les àrees d'Ensenyament, Educació i Medi Ambient.

Projectes pendents

Preguntat pels projectes de ciutat que tenen sobre la taula, a banda del Firal que s'està realitzant i que és un dels principals, Corominas ha explicat que confien avançar amb l'estudi per cobrir la piscina municipal. També destaca el futur Centre de Volcans i que depèn de trobar finançament. De moment, ja hi ha garantits els diners d'un ajut FEDER (per al període 2018-2020) i el suport de la Diputació de Girona. Falta tancar el 25% que hi hauria de posar l'Ajuntament i que, en no poder-ho assumir, estan estudiant que es faci a partir d'una col·laboració amb privats. Aquesta serà una decisió a prendre en els pròxims mesos per poder complir els terminis del FEDER.