La Diputació de Girona presenta un pressupost de 132,9 MEUR per al 2018

Suposa un 9,4% més que l'any anterior

Per àmplia majoria. L'equip de govern del PDeCAT a la Diputació de Girona ha rebut un únic vot en contra als pressupostos per al 2018: la del diputat de la CUP. La resta de grups (ERC, PSC i IdS) hi han votat a favor, tot i que en les seves intervencions algun han estat més crítics i altres menys.

La Diputació de Girona ha fet aquest dimarts un ple extraordinari per debatre i aprovar el pressupost per al 2018. L'equip de govern ha portat a aprovació un pressupost global de 132,9 MEUR per a l'exercici 2018, un 9,4% més que l'any anterior. Malgrat aquest augment continuat des del 2014, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha recordat que en èpoques de bonança la corporació havia arribat a comptar amb 150 MEUR. Vila ha assenyalat que han prioritzat tres àmbits: el compromís social, el desenvolupament econòmic i l'equilibri territorial.

El pressupost consolidat de la Diputació de Girona és la suma del pressupost de la corporació i de les quatre entitats púbiques com són Dipsalut, Xaloc, el Conservatori de Música Isaac Albéniz i els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega). Traient els diners que són per a aquests organismes públics, el pressupost estricte per a la corporació és de 127 MEUR, un 9,6% més que el 2017.

La majoria de la despesa, el 27%, serà per a l'àrea de cultura, noves tecnologies, esports i benestar; el 21% per a les àrees de territori i sostenibilitat i la de cooperació local; el 15% per a promoció econòmica, administració i hisenda; el 14% és per als òrgans de govern i el 2% per al fons de contingència, que se situa en 3 MEUR.

Una vegada excloses les despeses de personal i les financeres, l'equip de govern ressalta que el gruix dels diners van a parar als ajuntaments i als ens locals. Pere Vila ha ressaltat que han fet un esforç "titànic" per incrementar els diners destinats al fons de cooperació local. El president ha recordat que per a l'exercici actual ja va incrementar en 1 MEUR i ha ressaltat que hi destinen 4 MEUR més per al 2018. "És el nostre ADN, l'ajuda als municipis perquè els ajuntaments puguin fer acció de govern", ha explicat.

A més, durant la presentació del pressupost, el vicepresident Miquel Noguer també ha destacat l'esforç que han fet per reduir l'endeutament de la Diputació de Girona. En concret, ha recordat que l'any 2012 la ràtio de deute viu era del 83%, amb un deute de 84,3 MEUR, preveuen tancar el 2018 amb un ràtio del 8%, és a dir, amb 11,6 MEUR. Una xifra que, apunta Noguer, encara podria ser més baixa (del 3%) si finalment no han de recórrer als 7 MEUR d'endeutament per als fons Feder. Segons Noguer, la Diputació de Girona està "sanejada" i el seu índex d'endeutament se situa a molta distància d'altres diputació de l'estat espanyol.

La línia de subvenció més important per a la Diputació és el fons de cooperació local però Noguer també ha assenyalat altres prioritats, com el finançament de les llars d'infants municipals (amb un increment de 900.000 euros arriba a 5,3 MEUR), l'assistència als consells comarcals (un total de 4,79 MEUR), el pla de monuments (1,07 MEUR) o el pla de biblioteques (1,09 MEUR).

Les principals inversions que proposen per a l'any vinent estan relacionades amb la xarxa viària (4,56 MEUR), l'enllumenat públic (4,06 MEUR), el projecte Feder vies verdes (3,65 MEUR) o les inversions en calderes o xarxes de calor (1,47 MEUR).

L'increment global en el pressupost també es tradueix en més recursos per als organismes públics. El pressupost per al Dipsalut augmenta un 8,6% (13,2 milions), el del Xaloc un 18,8% (11,04 MEUR), el del Conservatori un 3,2% més (2,8 MEUR) i només baixa el del Semega en un 0,3% menys (702.000 euros).

Quasi tots a favor

El pressupost, com sol ser habitual a la Diputació de Girona, ha rebut el suport d'una àmplia majoria. ERC, el PSC i Independents de la Selva (IdS) s'han sumat als vots de l'equip de govern del PDeCAT i només s'hi ha oposat el diputat de la CUP, Lluc Salellas.

Els portaveus d'ERC, del PSC i d'IdS han volgut deixar clar que aquests no són els pressupostos que ells farien i que els hi hauria agradat poder participar més en el procés d'elaboració dels números però han assegurat que han trobat propostes fetes per cada grups durant els darrers mesos reflectides en el pressupost per al 2018.

Els grups han ressaltat com a part positiva que incrementen les aportacions destinades a ajudar els ajuntaments i els consells comarcals. El portaveu del PSC, Juli Fernández, ha destacat que el pressupost suposa un "avanç" en alguns àmbits com l'eliminació dels subvencions nominals o la transparència. "Malgrat queda molt camí per recórrer, són avanços importants", ha dit. Pau Presas (ERC) ha exposat que només per l'increment en 4 MEUR del fons de cooperació local ja és suficient per "condicionar" el seu vot. Tot i això, tant Fernández com Presas han demanat més diàleg per millorar alguns aspectes com ara els criteris a l'hora de concedir subvencions.

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ha lamentat que l'increment global del pressupost només hagi servit per reforçar gairebé totes les partides sense qüestionar "l'estructura" ni definir com es poden repartir. En aquest sentit, ha criticat que es destinin més diners a àrees com protocol difusió o òrgans de govern ni tampoc avalen que el Patronat de Turisme continuï creixent. "No entenem que continuïn creixent any rere any malgrat hi hagi prioritats per a nosaltres molt més essencials en el moment que vivim", ha exposat.

La CUP advoca per una Diputació de Girona menys subvencionadora i més prestadora de serveis, que inverteixi més en transparència i participació, que ajudi a dinamitzar econòmicament la demarcació apostant per altres sectors més enllà del turisme i que posi el focus en l'àmbit social en, per exemple, al lluita per la igualat entre homes i dones.

Casa de Cultura, inversions a curt termini

Fa dos anys, l'equip de govern va rescatar el projecte de remodelació de la Casa de Cultura de Girona després que el 2011, amb l'embat de la crisi econòmica, la corporació ajornés indefinidament les obres de remodelació de l'edifici del segle XVIII. Segons la previsió inicial del govern de Pere Vila, el 2016 serviria per redimensionar el projecte inicial –que costava 34 MEUR- i redactar la nova proposta. La intenció era començar les obres el 2017 i que estiguessin enllestides aquest mandat.

Ja en la presentació dels pressupostos del 2017 van admetre que el procés anava més lent del previst i que havien apostat per redactar el nou projecte amb recursos de la Diputació mateix. Aquest dimarts han explicat que la redacció continua el seu curs, sense posar cap termini sobre la taula, i que, mentrestant, aposten per fer inversions puntuals per millorar les instal·lacions per comptar amb un millor espai "a curt termini". Mentre treballen en el "llarg termini", invertiran 300.000 euros per remodelar una ala de l'edifici.