La nova edició del Temporada Alta posa a la venda 52.600 entrades

Enguany es volen eliminar les cues de persones sense entrada davant el teatre

El festival Temporada Alta aixecarà el teló el pròxim 1 d'octubre amb un espectacle del polifacètic Carles Santos, sota el títol 'Chihca Montenegro Gallery'. En l'edició d'enguany es podran veure 76 espectacles –dos més que l'any anterior- dels quals 24 són estrenes absolutes, 12 ho són a l'Estat i 6 a Catalunya. Amb un pressupost lleugerament superior al de l'any passat, 2.700.000 euros, el festival presenta una programació amb noms destacats de l'escena internacional de la mà d'una gran participació d'artistes catalans i també, especialment, de les terres gironines.

Passaran en aquests dos mesos i mig pels teatres i sales de Girona i Salt artistes internacionals de la talla d'Alain Platel, Krystina Lupa (us assidu del festival), Jan Fabre, Claudio Tolcachir, Guy Cassiers (que s'estrena al festival), Edward Hall i Propeller, Wajdi Mouaward (que visita Catalunya per primera vegada), els germans Forman, Tiger Lillies, Teatri Uniti, Philippe Genty o els xilens Teatrocinema.

En total, la programació d'aquest any inclou 30 espectacles de fora de Catalunya, concretament 25 de fora de l'Estat i cinc de la resta de l'Estat espanyol. A banda però de la respresentativitat internacional, el festival Temporada Alta continua en la línia de programar artistes de casa. Mostra d'això, segons ha explicat el director del festival, Salvador Sunyer, és que dels 76 espectacles, 32 són d'autoria catalana. 'Hi ha pocs festival a Europa on la meitat dels espectacles tinguin autoria de gent del país i el nostre no és un precisament un país gran', ha destacat Sunyer. Entre els directors catalans destquen els noms de Carles Santos, Lluís Pasqual, Magda Puyo, Joan Ollé, Xicu Masó, Carme Portacelli o Maria Muñoz, entre d'altres.

A banda de la presència catalana, Sunyer ha volgut remarcar també que la presència d'artistes i directors gironins és notable i que això també és 'excepcional'. Concretament, a 19 dels 76 espectacles hi ha presència gironina, una xifra que no s'havia donat en cap edició anterior a aquest nivell.

La coproducció és un altre dels eixos bàsics que el festival, de la mà del CANAL-Centre d'Arts Escèniques de Girona-Salt, en les darreres edicions. Enguany, el festival coprodueix i col·labora en 25 espectacles tant amb teatres i sales públiques com amb companyies privades i altres festivals del país.

Captar nous públics

'Fa 15 anys per fer programació cultural només calia que fos selecta i pija, ara amb la situació econòmica que tenim els programadors culturals hem de tenir una funció social'. Aquestes paraules de Salvador Sunyer recullen la intenció de l'organització del festival d'atraure més gent a les sales de teatre, independentment de la classe social o la procedència.

El festival ha iniciat vàries línies per aconseguir això. Per una banda, s'ha reunit amb associacions d'immigrants senegalesos i malians que viuen a Girona i Salt per tal que els proposessin artistes que són popular per a ells. Fruit d'aquesta iniciativa, l'artista Oumou Sangaré actuarà a la Mirona de Salt. També visitaran aquesta sala tres artistes magrebins que són icones del públic més jove d'origen magrebí –com és el cas de Cheb Bilal- i d'altres més sofisticats com Hindi Zahra o Said Naciri que, segons ha dit Sunyer, és un còmic marroquí 'a l'estiu Pepe Rubianes'.

La programació familiar també presenta un bon gruix d'espectacles. L'objectiu dels organitzadors del festival és que 'el cuc del teatre' el tinguin els gironins i els catalans des de ben petits. Segons Sunyer, el festival ha programat espectacles perquè hi vagi tota la família amb nens des de mesos a 16 anys. 'Hem d'anar aconseguint que cada vegada vingui més gent al teatre i assegurar-nos continuïtat', ha insistit.

Temporada Alta i la música

La programació musical del festival, a l'alça ja en les dues darreres edicions, presenta també varietat d'artistes i format. Des del concerts més mediàtics com el de Fito i Fitipaldis o Bebe i també altres artistes coneguts com Jorge Drexler o altre artistes menys coneguts com Seu Jorge (bossa nova).

De la mateixa manera que passa en el teatre, els programadors han reservat un important espai per als artistes del país. Albert Pla i Pascal Comelade actuaran junt, també ho faran Els Pets, els Amics de les Arts, Maria Coma i Anna Roig o el grup gironí Le Croupier.

El canvi de rumb, a l'espera

El discurs del director del festival, Salvador Sunyer, en els darrers anys havia estat, un cop clausurat, el de fer una crida per augmentar el pressupost per poder posar el Temporada Alta al nivell dels altres festivals de referència a Europa, amb pressupostos molt més elevats.

Preguntat per aquest canvi de rumb, Sunyer ha canviat la seva argumentació. Tenint en compte la situació econòmica –que afecta especialment la cultura-, Sunyer opina que cal diferenciar el festival Temporada Alta de la resta de festivals. 'Ara toca reinventar i repensar el festival per fer-lo diferent de la resta de festival', ha reflexionat.