Una associació calcularà les conseqüències reals de l'aplicació del 155

L'impulsa l'associació ServidorsCAT com a una eina de denúncia

L'associació ServidorsCAT està elaborant un informe on es vol visualitzar i recollir l'impacte i les conseqüències "reals" de les mesures adoptades per l'estat espanyol amb l'aplicació de l'article 155 de la constitució espanyola.

Es tracta d'un document viu, que s'anirà actualitzant i que es presentarà de forma oficial en els pròxims dies amb l'objectiu de ser una eina de denúncia però també per "vetllar" per les institucions catalanes, els treballadors i els usuaris que reben els serveis. L'han anomenat "inventari de danys" i s'està elaborant a través d'un treball en xarxa amb representants de tots els departaments de la Generalitat i d'empreses públiques.

També hi col·laboren el sindicat Intersindical i la sectorial dels treballadors públics de l'ANC, entre d'altres. "L'afectació és més greu dels que ens pensem, no es pot normalitzar aquesta situació", afirma una de les representants de la Intersindical CSC que aquest divendres han convocat una assemblea de treballadors de la Generalitat a Girona.

La iniciativa va néixer arran de l'aplicació de l'article 155 per visualitzar i recollir la "intensitat dels danys" tant als departaments de la Generalitat com a les empreses públiques. Ho impulsa l'associació ServidorsCAT que denuncia que aquesta intervenció de les institucions de la Generalitat per part de l'estat espanyol "no és en absolut legítima ni suau".

Entre els objectius que s'han fixat, hi ha l'elaboració d'aquest "inventari de danys" que serveixi com a instrument de denúncia i al mateix temps ser una eina de servei i "memòria col·lectiva" que pugui també ser útil per al proper "govern legítim de Catalunya". D'altra banda, alerten que les mesures adoptades arran del 155 dins l'administració catalana suposarà "danys de gran magnitud" no només a nivell d'institucions sinó amb conseqüències directes a la ciutadania.

La informació s'està elaborant en xarxa (tenen el web www.servidorscat.cat) i procedent de fonts diverses, des de la recollida de dades oficials i públiques, fins a la informació publicada per mitjans o fonts internes de l'administració. Són "dades exhaustives i contrastades", asseguren des de l'associació.

Distingeixen tres tipus de danys: els que afecten persones concretes, els perjudicis per a les institucions i organismes objecte de supressió, dissolució o intervenció i la resta de danys causats per pèrdua o "paralització" d'iniciatives o actuacions de les polítiques públiques. I és que, des de ServidorsCAT asseguren que l'administració catalana "no funciona amb normalitat", com es diu "propagandísticament" des de l'estat espanyol, sinó que està "escapçada, vigilada, al ralentí i amb un nivell d'activitat molt inferior a l'habitual; mai no havia funcionat tan malament" i així es recollirà en l'informe que es donarà a conèixer els pròxims dies.

"L'afectació és més greu dels que ens pensem, aquesta situació no es pot normalitzar", ha assenyalat Roser Palol, delegada sindical per la Intersindical-CSC que també col·labora en aquest informe. Palol també s'ha referit a aquesta suposada "normalitat" que es vol transmetre des de Madrid. "S'ho inventen perquè no poden dir que (els treballadors) se'ls estan rebotant". I posa l'exemple de la decoració que ha aparegut a les diferents oficines i despatxos, amb cartells dels consellers empresonats i dels líders de l'ANC i Òmnium i els llaços de color groc.

Evitar que es "normalitzi" aquesta situació

Els treballadors de la seu de la Generalitat de Girona han assistit aquest divendres a una sessió informativa per parlar de l'aplicació del 155. "Creiem que és important deixar clars els aspectes que afecten al seu dia a dia, en aquest escenari tan injust", ha destacat Palol.

En el mateix sentit s'ha expressat el coordinador del sector públic de l'ANC, Josep Antolí, que ha lamentat la "no normalitat" amb la què estan obligats a treballar els empleats públics. "Ens preocupa que es normalitzi una situació com aquesta. Per això fem talls de trànsit, concentracions reivindicatives i altres accions", concreta. Antolí ha reclamat que el 21-D s'acabi la intervenció per part de l'Estat. "Hem d'arrasar amb els vots de tots aquells que volem mantenir viva la República", ha conclòs.