L'exsocialista Miquel Lupiáñez formalitza la renúncia a l'alcaldia de Blanes

Pepa Celaya passa a ser alcaldessa accidental

Miquel Lupiáñez ha posat punt final a una etapa de sis anys a l'Ajuntament de Blanes. Els quatre primers com a regidor, i els dos últims com a alcalde. L'exsocialista ha oficialitzat la renúncia al càrrec en un ple extraordinari. Una decisió que, segons ha argumentat, té a veure amb el rumb emprès pel PSC en el context nacional. El suport a l'article 155 i la no condemna de les càrregues policials de l'1 d'octubre per part dels socialistes han suposat que se sentís allunyat de "la seva coherència personal".

Durant el ple, que s'ha fet aquest divendres a les nou del matí, els portaveus dels diferents partits polítics se n'han pogut acomiadar. Algun, com Salvador Tordera (PPC), ha assegurat que "li sap molt de greu" la decisió pel fet de ser un comiat que no té "res a veure amb temes del poble". D'altres, com Joan Rota (CUP) li han expressat la "solidaritat" de l'assemblea local per la decisió que ha acabat prenent.

L'últim grup que ha intervingut ha estat el del PSC, el partit on Lupiáñez militava fins al passat 2 de novembre. Els socialistes, per boca de la portaveu Pepa Celaya, ha assegurat que estaven "molt tristos" pel seu comiat. La socialista ha explicat que era una "decisió personal" de Lupiáñez i que la resta de regidors seguirà defensant la ideologia del PSC. "Políticament estem on ens toca i som militants del partit", ha expressat.

L'últim que ha pres la paraula ha estat el mateix Miquel Lupiáñez, que no ha pogut evitar emocionar-se al parlar de la seva família, a la qual ha assegurat que ara li podrà dedicar més temps. L'exsocialista ha qualificat la decisió de plegar de "dolorosa però fàcil" perquè ha fet el que creia en base a la seva "dignitat política i coherència personal".

"Ja des de l’adolescència, la meva lluita ha estat sempre defensar la llibertat d’expressió, la igualtat d’oportunitats i la justícia social", ha assenyalat. El pitjor del seu adéu, segons Lupiáñez, ha estat no haver pogut acabar "projectes encetats i altres que calia fer" a Blanes. La ciutat ha estat la seva principal preocupació, segons ha manifestat, i per això ha assegurat que mai ha volgut formar part de cap altre organisme supramunicipal.

Deu dies per al relleu

Lupiáñez també ha dedicat part del seu comiat a dirigir missatges al plenari sobre la delicada situació d'acords polítics que s'haurà d'afrontar a partir d'ara, quan queda un any i mig per a les properes municipals Miquel Lupiáñez ha convidat els diferents grups a "no fer blocs" i sí a "fer idees, projecte i poble".

El ple de Blanes està integrat per 21 regidors de set partits polítics diferents, cap dels quals té més de quatre representants. Una situació que obliga a buscar l'acord de com a mínim tres forces si es vol arribar a un govern amb majoria absoluta. El PSC havia governat fins el passat octubre amb el PDeCAT i ERC (sumaven 10 regidors) i comptaven normalment amb el suport extern del regidor del PP.

Els dos partits independentistes van abandonar l'equip de govern pel posicionament del PSC amb el referèndum de l'1 d'octubre i han deixat la gestió política de Blanes a mans de només quatre regidors. Ara, els diferents partits estan mirant quines sumes es poden fer per tal d'escollir el substitut de Miquel Lupiáñez. PSC, ICV i el PDeCAT tenen quatre regidors; Batega per Blanes, ERC, CUP i Ciutadans en tenen dos i el PP té un sol representant.

El ple per escollir nou alcalde a Blanes, tal com marca la legislació, es farà d'aquí a deu dies hàbils (el 30 de novembre) i no està clar qui ocuparà el càrrec. De moment, i de manera accidental, ho és la primera tinent d'alcalde, Pepa Celaya. En cas que no es pugui trobar una alternativa, serà el candidat del PSC –encara per concretar- el que sortirà escollit (ja que va ser el partit més votat a les eleccions municipals del 2015).

En la seva intervenció al plenari, la ja alcaldessa accidental Pepa Celaya ha fet una crida als diferents partits per fer front a la complexa etapa post-Lupiáñez. "Serà complicat tirar endavant el vaixell" ha admès. Tot i això, la socialista els ha convidat a iniciar una etapa "on tot el que diem s'haurà de demostrar amb fets". La portaveu del PSC ha explicat que compten "amb els altres partits" i els demana que sigui "d'aquí a un any i mig" quan el poble els "jutgi a les urnes", en referència a les eleccions municipals que s'haurien de fer el maig del 2019.