El clown gironí Marcel Tomàs es reinventa amb l'espectacle 'El Comediant'

L'obra s'estrena al Temporada Alta

Clown, mim, actor, showman, cantant i –com ell mateix es defineix- pillastre. Marcel Tomàs torna al Temporada Alta per estrenar-hi 'El Comediant', el darrer espectacle amb segell de la seva companyia Cascai Teatre. Ell mateix admet que l'argument té "un punt d'autobiogràfic". Tot i que, ja precisa, "tampoc massa".

Prenent com a punt de partida la història d'un nen gran que vol ser comediant, Marcel Tomàs torna a portar tot allò que el caracteritza damunt l'escenari: humor, música, improvisacions, histrionisme, crítica, reflexió i, sobretot, diversió. "És un espectacle molt festiu, directe, simpàtic i 'ditxaratxero'", el defineix el mateix autor i director.

Amb 'El Comediant', però, Marcel Tomàs també es reinventa i evoluciona. A diferència de la seva trilogia de showman total ('Zirocco', 'Hotot' i 'El Pillo'), en què els espectacles tenien una primera part més tancada i una segona més oberta, amb 'El Comediant' des del minut zero es trenca la barrera amb el públic. Tomàs juga a ser personatge i comediant, fa participar els espectadors i interactua constantment amb ells.

A més, l'espectacle suma més referents clàssics de l'humor al teatre d'objectes, les projeccions i els canvis constants de vestuari. A 'El Comediant', Cascai Teatre hi introdueix els titelles en directe (projectats a la pantalla) o la ventrilòquia entre els gags que formen l'hora i escaig d'espectacle. "Es tracta, en definitiva, de jugar amb l'humor com a llenguatge", explica Tomàs.

"Fer teràpia"

El clown gironí subratlla que, sobretot, el sentit de l'obra és "fer teràpia, que el públic gaudeixi i que s'oblidi de les angoixes i la quotidianitat del dia a dia". Marcel Tomàs explica que l'actualitat també és present a l'obra, on se'n fa crítica, però subratlla que allò que vol és "oferir un espectacle directe i simpàtic, on la gent s'ho passi bé".

L'actor i director admet que fer humor avui dia "costa", i més amb el conflicte polític que viu Catalunya. Però també diu que, quan es posa la jaqueta del personatge i surt a escena, en definitiva fa "teràpia de grup". "La gent té ganes de desconnectar i de riure, i hi ha qui m'ha dit que els he donat salut després de venir-me a veure", explica Tomàs.

A 'El Comediant', el polifacètic clown gironí no està sol damunt l'escenari. En alguns moments, es fa acompanyar de Toni Escribano per entretenir el públic, convertit en l'autèntic protagonista de la funció.

L'espectacle es podrà veure aquest divendres i dissabte a la Sala La Planeta de Girona. Després d'estrenar-se al Temporada Alta, però, 'El Comediant' tornarà als teatres gironins. A febrer es podrà veure al Teatre de Bescanó i, al maig, tornarà a La Planeta.